Öppnar upp Kräftriket för nya aktörer

25 september 2024

Kräftriket i Stockholm befinner sig i en spännande utvecklingsfas. Akademiska Hus öppnar upp området för nya aktörer och planerar även för nya studentbostäder. Nu står det klart att Folkuniversitetet flyttar in och att Akademiska Hus satsar runt 70 miljoner kronor i två ombyggnationer för att möjliggöra etableringen.

Bild: Akademiska Hus
Bild: Akademiska Hus

Akademiska Hus investerar för att anpassa två befintliga byggnader i Kräftriket vid Brunnsviken på Norra Djurgården så att Folkuniversitetet från och med höstterminen 2025 ska kunna bedriva vuxenutbildning på området. Totalt rör det sig om en uthyrningsbar yta på cirka 3 500 kvadratmeter som ska genomgå en generell modernisering och uppgradering. Akademiska Hus har tecknat ett avtal med Folkuniversitetet vars breda verksamhet består av ett omfattande kursutbud men också ett antal längre konstnärliga utbildningar på Balettakademin, Arkitekturskolan Stockholm, Skrivarakademin, Konstskolan, Animationsakademin samt utbildningar inom möbelsnickeri och gitarrbygge.

– Folkuniversitetet ser en stor möjlighet att skapa en ny samlingspunkt för konst- och kulturutbildningar i Stockholm. Utvidgningen av verksamheten gör att vi kommer att kunna erbjuda kursverksamhet på ytterligare en plats i Stockholm. Det blir en fantastisk plats för kurser i dans, konst, arkitektur och musik, men även för forskningsföreläsningar och andra kulturarrangemang. Den naturnära placeringen mellan tre stora universitet är perfekt för oss, som vilar på en vetenskaplig grund i allt vi gör, Olof Olsson, stiftelserektor vid Folkuniversitetet.

Kulturhistorisk miljö i attraktivt läge

I samband med att Stockholms universitet flyttar delar av sin verksamhet till det nya campusområdet Albano öppnar möjligheten upp för Akademiska Hus att välkomna nya hyresgäster till Kräftriket. Här erbjuds tillgång till en kulturhistorisk miljö i ett attraktivt läge intill Brunnsviken och Nationalstadsparken, med närhet till både city, naturen och Stockholms kunskapsnav i form av Stockholms universitet, KTH och Karolinska Institutet. För att göra Kräftriket levande under dygnets alla timmar driver Akademiska Hus även ett detaljplanearbete för att skapa cirka 300 nya studentbostäder.

– Det händer mycket spännande i Kräftriket, där vi vill bevara områdets befintliga kvalitéer samtidigt som vi varsamt utvecklar platsen som forsknings- och utbildningsmiljö. Folkuniversitetets långsiktiga etablering bidrar till den utvecklingen och vi hälsar dom varmt välkomna till Kräftriket, säger Anna Alsborger, fastighetsdirektör på Akademiska Hus.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.