9 av 10 företag: Den kriminella ekonomin hotar näringslivets utveckling

8 oktober 2024

Nittio procent av företagen i huvudstadsregionen uppger att den kriminella ekonomin hotar näringslivets utveckling och kan hämma svensk tillväxt. En majoritet av företagen vill nu se hårdare straff mot ekonomisk brottslighet.

Fredrik Erfelt, näringspolitisk chef på Stockholms Handelskammare. Bild: Stockholms Handelskammare
Fredrik Erfelt, näringspolitisk chef på Stockholms Handelskammare. Bild: Stockholms Handelskammare

Våldet fortsätter att oroa företagsledare. Det visar nya siffror från Status Sthlm som är Stockholms Handelskammares undersökning där över 1500 företag från Stockholms- och Uppsalaregionen fått svara på frågor kopplade till näringslivsklimatet och den pågående brottsutvecklingen.

8 av 10 företag är övertygade om att den ekonomiska brottsligheten kommer att öka under de kommande fem åren. Bara två procent tror att denna typ av brottslighet kommer att minska. Dessutom upplever 9 av 10 företag att ökningen av den kriminella ekonomin är ett hot mot hela näringslivets utveckling och kan hämma svensk tillväxt.


⁃ Mätningen är djupt oroande för näringslivsklimatet. Om företagen inte ser ljus i tunneln och inte upplever att utvecklingen går att vända, kan detta påverka viljan att investera i huvudstadsregionen. Den kriminella ekonomin är ett reellt hot mot svensk tillväxt, säger Fredrik Erfelt, näringspolitisk chef på Stockholms Handelskammare.


Företagen har också fått svara på frågor kopplade till statens kapacitet att motverka ekonomisk brottslighet och om lagstiftningen är tillräcklig. Två av tre företag anser att Sverige är dåliga eller mycket dåliga på att upptäcka och lagföra ekonomisk brottslighet. En majoritet av företagen vill också se hårdare straff för denna typ av brott.


⁃ Företagen anser inte att lagstiftningen är tillräcklig och vill dessutom höja straffen för ekonomisk brottslighet. De anser också att Sverige står mycket dåligt rustat mot den kriminella ekonomin,säger Fredrik Erfelt.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.