Catena satsar i Stockholm Syd
15 oktober 2019
Stockholm Syd pekas ut som det nya logistikområdet söder om Stockholm. 1 000 hektar industri, logistik och kontor ska utvecklas i området. En av aktörerna är Catena som har tecknat avtal om att förvärva mark på 450 000 kvm.
På Stockholm Syds hemsida beskrivs området som ”Sveriges bästa industri och logistikläge”. Och det är kanske inte så konstigt. Närhet till två stora Europavägar, Svealandsbanan, Skavsta flygplats och Södertälje hamn är svårslagna säljargument i sammanhanget. Flertalet aktörer finns med i utvecklingen av området. Catena är en av dem. De förvärvade 450 000 kvm från Smedberg Logistik- & Industrimark AB för 315 miljoner kronor.
– Tittar man generellt så finns det inget större område söder om Stockholm för logistik. Västberga ligger centralt, Brunna till öster och Rosersberg i norr. Söder om stan finns inget och med tanke på att 70-80 procent av godsflöden kommer söderifrån är Stockholm Syd ett fantastiskt läge. Ur ett hållbarhetsperspektiv känns det helrätt att inte dra förbi Stockholm med gods som skall in i staden. Alla kommunikationer finns här med väg, järnväg, hamn och flygplats. Specifikt i området finns trafikplatsen Almnäs där infrastrukturen redan är klar, säger Henrik Lettesjö.
Positiv feedback
Stora delar av Stockholm Syd Almnäs präglades fram till 2005 av militär verksamhet. I dag finns det bara en handfull verksamheter på de stora ytorna. Avtalet är villkorat med förutsättningen att detaljplanen antas och vinner laga kraft. Kommunstyrelsen i Nykvarns kommun har godkänt samrådsförslaget och inom kort går det ut på samråd.
– Vi arbetar med planarbetet just nu. Efter samråd följer ett granskningsförfarande och förhoppningsvis kommer detaljplanen vinna laga kraft 2020. Vi har haft en dialog med kommunen och planarkitekten som är positiva. Sen vet man ju inte om någon i allmänheten väljer att tycka till. Men det finns inga privatbostäder i området eller annat och vi har inte fått några indikationer på att någon kommer att ställa sig i vägen.
Förhoppningen är att kunna bygga upp emot 200 000 kvm uthyrningsbar yta. Men det beror på efterfrågan hur mycket man kan göra på samma gång. Men vi märker redan i dag att den är väldigt stor.
Catenas tomt är i stort sett bara skog och berg i dagsläget. Granntomterna ägs av Nykvarns kommun, Södertälje och Smedberg Logistik- & Industrimark AB. I de bästa av världar kan potentiella lager- och logistiklokaler vara inflyttningsklara vid årsskiftet 2021/2022. Men fram tills dess återstår ett stort arbete.
– Först krävs markberedning vilket görs etappvis. Sedan bygger man upp en infrastruktur med lokalgator och kvartersvägar. Vi har 450 000 kvm men vi hyvlar inte iväg allting samtidigt. Man börjar på en del och sen går vi vidare. Förhoppningen är att kunna bygga upp emot 200 000 kvm uthyrningsbar yta. Men det beror på efterfrågan hur mycket man kan göra på samma gång. Men vi märker redan i dag att den är väldigt stor. Om vi hade haft färdig byggmark i dag hade vi kunnat starta 2-3 projekt redan nu. Hur framtiden ser ut är givetvis svårt att veta, men jag tror starkt på området, säger Lettesjö.
Kan bygga på spekulation
För Catenas del är satsningen i Stockholm Syd en av de största just nu. Utanför Örebro driver de ett logistikområde tillsammans med andra aktörer och i Sunnanå i Malmö har Catena etablerat ett logistiknav som storleksmässigt kan jämföras med Stockholm Syd. I Malmö byggde man delvis på spekulation. Hur det blir i Stockholm Syd är inte fastställt.
– Det här läget är så fantastiskt och skulle marknaden vara lika het som den är i dag när vi drar igång så är det inte omöjligt att vi bygger vissa delar på spekulation, säger Henrik Lettesjö.
Vad som däremot är klart är att Catena sätter stort fokus på att projektet ska ha en utmärkande miljöprofil. Inom kort ska de ta fram marknadsföringsmaterial tillsammans med övriga aktörer i Stockholm Syd inför den kommande säljprocessen.
– Tanken är att ha en grön prägel som genomsyrar hela området. Vi vill inte bara hyvla av allting, utan vi kommer spara lite skogsridåer, och vi tittar på olika alternativ för uppvärmningen samt solceller.