Citygate, en del av den goda staden
7 maj 2019
Nyligen byggstartade Skanska Nordens högsta kontorshus – Citygate i kvarteret Gårda i Göteborg. Ett kontorshus som utmärker sig både med sin imponerande höjd på 144 meter och med en utsikt över stora delar av staden. Men Citygate är även unikt på annat sätt då projektet tar ett omfattande socialt ansvar för att främja sysselsättning och motverka utanförskap bland unga vuxna.
Det 144 meter höga huset kommer bestå av 36 våningar med en uthyrningsbar yta på 42 000 kvm. Från fastigheten, som byggs mitt emot brandstationen i Gårda, kommer hyresgästerna kunna få en fri utsikt över stora delar av Göteborg, från flera av våningarna ända ut till hamninloppet.
Öppet och smart
Citygate blir mer än ett kontorshus och kommer öppna upp en ny plats i den goda staden. Förutom hyresgästerna kommer även grannar, förbipasserande och allmänhet kunna njuta av husets ljusa och luftiga atmosfär och inbjudande miljö för både kreativa möten och god mat. Här ska man vilja vara.
- Öppenhet genomsyrar hela huset. Det gäller allt från arkitektur och verksamheter till att välkomna engagemang, tankar och idéer, säger Mats Dynevik, marknadschef, Skanska Fastigheter Göteborg.
Även kontorsytorna är öppna och flexibla, här kan företag skräddarsy sin egen kontorslösning. De första kontorsvåningarna är stora och sammanhängande om hela 2 600 kvm, i höghusdelen är varje plan 800 kvm.
Vi har lovat att bidra till att göra Göteborg till en bättre stad, genom att främja sysselsättning och minska utanförskapet bland unga vuxna. Jag kan inte tänka mig en viktigare uppgift. Det tror jag våra framtida hyresgäster i huset också tycker.
- I Citygate möts nya sätt att arbeta med nytänkande sätt att se på miljöer och lokaler. Flexibilitet, intelligent teknik, smart logistik och värdefulla tjänster ska förenkla din yrkesvardag, beskriver Camilla Skogsberg, uthyrare, Skanska Fastigheter Göteborg.
Förutom sedvanliga, längre hyresavtal kommer det också finnas möjlighet att hyra arbetsplatser för kortare tid i husets coworkingyta. Även den stora terrassen öppnar upp möjligheter för alla hyresgäster i huset. Här kommer man kunna ordna event, arbeta, träffas och mötas i trädgården eller bara koppla av.
Ett unikt ansvarstagande
Men Citygate är unikt även på andra sätt. Projektet tar nämligen ett omfattande socialt ansvar för att främja sysselsättning och motverka utanförskap bland unga vuxna. Ambitionen är att det ska ge en märkbar positiv kraft i samhället, vilket är en del av Skanskas vision genom att bygga och utveckla den goda staden.
- Med Citygate har vi ett speciellt åtagande mot staden och tar därmed ett stort ansvar. Vi har lovat att bidra till att göra Göteborg till en bättre stad, genom att främja sysselsättning och minska utanförskapet bland unga vuxna. Jag kan inte tänka mig en viktigare uppgift. Det tror jag våra framtida hyresgäster i huset också tycker, säger Per Hanson, projektchef, Skanska Fastigheter Göteborg.
Hållbarhetsplaner för projektets olika faser är framtagna tillsammans med staden. När huset står klart kommer Citygate dessutom underlätta för de framtida hyresgästerna att kunna vara med och bidra i hållbarhetsarbetet.
- Vi har redan i gång ett flertal samarbeten med skolor i form av projektarbeten samt även mentorskap och läxhjälp. Vi har också haft igång ett skolprojekt i vilket ungdomar från Hvitfeldska gymnasiet och från Angereds gymnasium tillsammans lärde sig hur man planerar en hållbar stad – med särskilt fokus på sociala aspekter. Samprojektet, som delvis syftar till att föra samman ungdomar från norra och södra Göteborg, leds av oss på Skanska, berättar Matilda Moberg, hållbarhetsansvarig på Citygate.
Samarbetsprojektet var väldigt lyckat både från elever och lärares perspektiv så samma typ av samarbete kommer att göras till hösten igen.
Miljö och välmående i fokus
Skanska Fastigheter Göteborg kommer även att satsa på en LEED-certifiering och en WELL-certifiering. WELL är baserat på medicinsk och vetenskaplig forskning och utgår ifrån hur den byggda miljön påverkar oss människor.
- Systemet utgår ifrån hur den byggda miljön påverkar oss människor och förenar bästa praxis inom design och konstruktion. WELL utgår från hur kroppen påverkas av byggnaden man befinner sig i, beskriver Matilda Moberg.
Citygate har utvecklats tillsammans med den danska arkitektbyrån Henning Larsen Architects och ska stå klart för inflyttning våren 2022.