Citygate, inget vanligt kontorshus
23 februari 2021
Med sina 144 meter blir Citygate i Gårda inte bara Göteborgs i särklass högsta kontorshus utan också Nordens. Huset på 36 våningar och totalt 42 000 kvm kontor är inget vanligt projekt och ledord som öppet, inkluderande, nytänkande och uthålligt antyder vilken typ av kontorshus Skanska vill skapa. Nu växer Citygate med en våning i veckan och intresset för det strategisk placerade kontorshuset ökar i samma snabba takt.
Nordens högsta kontorshus ska vara öppet för alla, det är något Skanska varit noga med att kommunicera från början. Både för hyresgästerna, de närboende, förbipasserande och allmänheten. I den stora, luftiga entrén kommer man välkomnas av en full service frontdesk, café och restaurang plus ytor för konferens, coworking, spontana möten och avkoppling. Med cykel rullar man rakt in i huset från cykelbanan utanför, parkerar i cykelgaraget med 500 platser, duschar, klär om och tar hissen direkt upp till kontoret.
– Vi har haft krav på oss från kommunen att skapa en plats i slutänden av Fabriksgatan, berättar Per Hanson, projektchef på Skanska. Därför blir entrén både inbjudande, tydlig och öppen med glaspartier där platsen utanför blir som en plaza.
Passar den nya verkligheten
Även kontorsytorna är öppna och flexibla, perfekta för att skräddarsy sin egen lösning. I låghusdelen på 10 våningar finns stora och sammanhängande plan om 2 600 kvm och i höghusdelen är varje plan 800 kvm. På plan tre finns en terrass som är öppen för alla i huset.
I Citygate ger vi människor möjligheten att skapa en vardag som fungerar och en miljö som gör att man vill komma till kontoret och jobba.
Hittills har Skanska hyrt ut drygt 30 % av ytorna till bland annat Compass Group och Visma och flyttar också sitt eget kontor till Citygate. Alldeles nyligen kommunicerades det ut att även Sector Alarm och Parttrap skrivit på hyreskontrakt om totalt 3 200 kvm.
– Vi märker att företagen är öppna för att diskutera kontorslokaler igen och att beslutsprocesserna tagit fart, konstaterar Camilla Skogberg, uthyrare på Skanska. Läget är väldigt intressant där kontorets roll kanske diskuteras mer än någonsin och där kontoret och arbetsplatsen inte behöver se ut som den alltid har gjort. Men Citygate är inte heller ett vanligt kontorshus utan ett hus med stor flexibilitet som kommer fungera hela dygnet. Det känns som om vi haft väldigt bra tajming, Citygate och helheten vi vill erbjuda här är väl rustat för att passa den nya verkligheten.
Medarbetarna ska må bra
Målet är att skapa arbetsplatser där människor trivs, mår bra och får möjlighet att prestera sitt allra bästa, fortsätter Camilla Skogsberg.
– I Citygate ger vi människor möjligheten att skapa en vardag som fungerar och en miljö som gör att man vill komma till kontoret och jobba. Vi vill att det ska vara enkelt att göra bra val.
För att ge hyresgästerna rätt förutsättningar certifieras Citygate enligt den internationella standarden WELL som utforskar hur design och konstruktion kan optimeras, för att främja människors hälsa och välbefinnande. I grunden handlar det om hur man vårdar sin viktigaste tillgång, nämligen medarbetarna.
Tar ansvar
Citygate är också ett kontorshus som bryr sig och tar ansvar, och som vill visa vägen mot verklig hållbarhet.
– Det sociala hållbarhetstänket i projektet är verkligen unikt, säger Camilla Skogsberg. Vi tar ett omfattande socialt ansvar för att motverka utanförskap och bidra till sysselsättning. Det pågår även aktiviteter som till exempel samarbeten med skolor i form av läxhjälp och mentorskap. Allt detta ska givetvis fortsätta i förvaltningen sedan.
Citygate har en agenda som syftar till att göra Göteborg till en bättre och mer jämlik stad. Flera projekt som motverkar segregation drivs i husets namn, och huset i sig är utformat för att vara en ledstjärna när det gäller social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Och när Citygate står klart kommer hyresgästerna i huset att erbjudas möjligheter att enkelt kunna var med.
Väl synligt
Citygate ligger strategiskt placerat vid Ullevimotet, i direkt anslutning till E6/ E20 och att kontorshuset kommer att synas råder det ingen tvekan om.
– Det är inte för inte att vi gör det vi gör på just den här platsen, menar Per Hanson. Det känns väldigt kul att det äntligen börjar synas ordentligt vad vi gör bakom planket, efter 15 månaders byggtid. I augusti når huset sin fulla höjd.
Och att det inte bara blev ett högt kontorshus, utan ett väldigt högt sådant, var faktiskt även det ett krav från kommunen.
– Kommunen krävde en minimihöjd på huset i detaljplanen, det har jag aldrig varit med om tidigare. Vi har aldrig byggt så här högt innan och dessutom i Göteborgs berömda lera, det är en utmaning. Men en spännande sådan! Och att det sedan råkade bli Nordens högsta kontorshus, i samarbete med danska Henning Larsen Architects, var extra kul.
Välkomna 2022!
Snart får Citygate sällskap av flera högre hus då Gårda fortsätter utvecklas. Skanska drev detaljplanen tillsammans med både NCC och Platzer, som nu bygger Kineum precis intill, och även med Wallenstam som framöver kommer bygga ett hus med både kontor och bostäder alldeles nära.
– Det är ovanligt att driva en detaljplan ihop men det blev bra, konstaterar Per Hanson. Och det är bra för Gårda. Att det exempelvis blir hotell i Kineum är något vi välkomnar eftersom det ökar tryggheten ytterligare i området.
Sommaren 2022 är det dags för inflyttning. Då öppnar Citygate upp – för hyresgäster, närboende, förbipasserande och allmänheten.