Därför väljer många bort jobblunchen

17 oktober 2024

Nu lanseras Lunchrapporten 2024, baserad på en undersökning som presenterar svenskarnas lunchvanor på jobbet. Trots att de flesta tycker att lunchpausen är en mycket viktig del av arbetsdagen för ökad prestation, social samvaro och näringsintag, uppger nästan en fjärdedel (23 procent) av respondenterna att de skippar jobblunch minst en gång i veckan på grund av stress och tidsbrist.

Bild: Convini
Bild: Convini

Convini som är Europas ledande leverantör av smarta, obemannade måltidsbutiker och kaffelösningar på arbetsplatser, har kartlagt svenskarnas lunchvanor på jobbet och presenterade idag Lunchrapporten. I undersökningen uppger 6 av 10 att de tar max en halvtimmes lunch. I mellersta Norrland uppger respondenterna att de tar längst pauser, där hela 59 procent lunchar minst 45 minuter (jfr rikssnitt 40 procent). I Västsverige är pauserna kortast där hela 68 procent lunchar 30 minuter eller mindre (jfr rikssnitt 59 procent).

– Vi vet sedan länge att lunchen är både viktig och uppskattad. Trots det tar många korta eller inga lunchpauser alls. Människan behöver näring och energitillskott för att må bra och fungera bättre under en arbetsdag. Dessutom bidrar lunchen till att vi känner gemenskap, trivsel och arbetsglädje på jobbet. Att värna om lunchen är bra för både individen och företagen, säger, Marie Manner, Chef för Kundupplevelse och Marknad på Convini.

Gen Z och millenials tar längst lunchpaus

Att kunna ta en ordentlig lunchpaus och umgås med sina kollegor är viktigt för den psykosociala tryggheten på̊ arbetsplatsen. Något som de yngre generationerna i högre grad tar fasta på. Ju yngre kollegor desto vanligare är det med längre lunchpaus. Hela 91 procent av de som är 18–34 år uppger att de tar lunchpaus i 30 minuter eller mer.

1 av 4 skippar lunchpausen

Nyttan av en lunchpaus är stor, det kan de flesta av oss säkert skriva under på. Dels behöver vi fylla på med energi, dels är det bra att ta en fysisk och mental paus från jobbet. Trots detta uppger nästan en fjärdedel (23 procent) av respondenterna att de skippar jobblunchen minst en gång i veckan. Den främsta anledningen är stress och tidsbrist.

– Nyckeln till bra matvanor är att äta tre måltider om dagen och gärna något enkelt mellanmål emellan så att man inte blir för hungrig till nästa måltid. Det kan vara en frukt, smörgås eller yoghurt. Att hoppa över en måltid leder i princip alltid till ”överätning” senare på dagen, inte sällan av mat som är både söt och fet, säger Maria Sitell, leg. dietist.

– Lunchrapporten ger oss många insikter och det blir intressant att följa utvecklingen över tid. Inte minst får vi ett kvitto på att Convini fyller en viktig funktion på den svenska arbetsplatsen som ger fler tillgång till goda, bekväma och prisvärda luncher, varje dag. Convinibutikerna gör arbetsvardagen enklare och närheten bidrar också till mer tid för att umgås och göra annat som vi gillar på lunchen, avslutar Marie Manner.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.