De kan bli Årets Arkitekturkommun

1 september 2020

Den 3 september tillkännages vilken kommun som blir Årets Arkitekturkommun 2020. Vilka tio som slåss om förstaplatsen är sedan ett par veckor tillbaka offentliggjorda.

Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund. Bild: HSB
Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund. Bild: HSB

Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun delas ut av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund till den kommun som bäst lyckas kombinera ett förhållandevis högt bostadsbyggande med goda villkor för att utveckla arkitekturen. När årets pristagare utses den 3 september tävlar följande tio kommuner om förstaplatsen: Karlskrona, Gävle, Borås, Karlstad, Borlänge, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Täby.

Borlänge, Karlskrona, Täby och Gävle kommun är helt nya på topp-tio-listan.

– Det är spännande att se att intresset från kommunerna för den här rapporten ökat. Det är särskilt roligt eftersom det är angeläget att vi pratar mer om vad vi faktiskt bygger och hur vi tillsammans skapar en attraktiv arkitektur, säger Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund.

Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun bygger på två komponenter. Ett index som grundas på enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar, där de bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur. Och en del där offentlig statistik värderar kommunerna utifrån aspekter som förmåga att planera byggande i relation till befolkningsutvecklingen och hur väl planerna realiseras.

Genom att använda en kombination av professionens syn på hur samarbetet och dialogen fungerar, och olika mått på kommunernas faktiska arbete, får vi ett flerdimensionellt perspektiv på arbetet med bostadsplanering, byggande och arkitektur.

Det är fjärde året i rad som analysföretaget Evimetrix har tagit fram rapporten på uppdrag av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund. Tidigare års vinnare är, i kronologisk ordning, Örebro, Växjö och Malmö.

– Vi är glada över att för fjärde året i rad lyfta fram de kommuner som är de allra bästa ur arkitekturperspektiv. De lyckas med kombinationen att skapa hälsosamma livsmiljöer där människor vill bo och mår bra och att bygga tillräckligt med bostäder. Ett gott samarbete mellan arkitekter och kommuner är nödvändigt för att det ska bli verklighet, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter.

Utmärkelsen delas ut under eventet Omstart Sverige den 3 september klockan 10.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.