Digitalisering av fastigheter påverkas
6 augusti 2019
Nästan alla fastighetsägare har investerat i IoT och uppkopplade lösningar för drift och styrning av sina byggnader de senaste åren. Åtta av tio fastighetsägare vill dock koppla upp sina fastigheter ytterligare - främst av ekonomiska skäl, men också av miljö- och säkerhetsskäl. Samtidigt är bristande resurser den största anledningen till att investeringarna inte blir av. Det visar den nya trendrapporten ”Smarta fastigheter” 2019 från Schneider Electric.
– Så mycket som 93 procent av Sveriges fastighetsägare har investerat i IoT och uppkopplade lösningar för drift och styrning av sina byggnader de senaste tre åren. Samtidigt skulle åtta av tio (82 procent) vilja satsa ytterligare vad gäller att koppla upp sina fastigheter. Det visar Schneider Electrics nya rapport ”Smarta fastigheter - Trendrapport 2019” som är en uppföljning på bolagets Iot-rapport 2017.
Säkerhet allt viktigare drivkraft till digitalisering Nära nio av tio intervjuade (88%) uppger att det främst är av ekonomiska skäl de vill investera mer i digitala lösningar för sina fastigheter, tätt följt av miljöskäl/hållbarhet (75%) och säkerhetsskäl (70%).
Det skulle vara intressant att se på vinsterna som de svenska fastighetsbolagen skulle kunna göra om de skulle ha möjlighet att ta ett helhetsgrepp och skaffa sig en plattform där alla system samverkar.
Jämfört med 2017 har säkerhet blivit en allt viktigare drivkraft till att vilja investera i lösningar inom IoT och uppkopplade fastigheter. 70 procent uppger att det är en av de viktigaste drivkrafterna vilket är en ökning med 12 procentenheter.
– Uppkopplade fastigheter har en stor betydelse, både från ett hållbarhets- och ett strategiskt driftsperspektiv. Data från hundratals sensorer analyseras och visualiseras i realtid vilket ger en tydlig bild av hela fastighetsdriften. Rätt använd kan tekniken möjliggöra att både driftkostnaden och energianvändningen sänks. Smarta fastigheter frigör dessutom tid och möjligheter för fastighetsskötarna att arbeta mer strategiskt och proaktivt, säger Andreas Finnstedt, chef för affärsområdet Digital Energy på Schneider Electric.
Många fastighetsbolag lider fortfarande av att ha byggt upp silomiljöer i sina fastigheter. Att hantera parallella system medför stora utmaningar. Det blir svårt att få en helhetsbild och nyttja potentiella synergier vilket gör att driften blir tidskrävande, ineffektiv och reaktiv.
– Det skulle vara intressant att se på vinsterna som de svenska fastighetsbolagen skulle kunna göra om de skulle ha möjlighet att ta ett helhetsgrepp och skaffa sig en plattform där alla system samverkar.
Det är en utveckling som kommit mycket längre utanför Sveriges gränser och som vi sannolikt kommer att se mer av här i Sverige de närmaste åren, säger Andreas Finnstedt.
Bristande resurser i vägen för besparande åtgärder Den vanligaste anledningen till att inte fler byggnader är ännu mer uppkopplade är att det saknas pengar. Hela 72 procent av fastighetsbolagen uppger att de inte har tillräckligt med resurser för att koppla upp byggnaderna ytterligare. Jämfört med undersökningen från 2017 har andelen ökat med 6 procentenheter. Denna andel är särskilt hög i privat sektor.
– Vi befinner oss fortfarande i en situation i Sverige som liknar moment 22. Den främsta anledningen till att fastighetsägare vill digitalisera sitt bestånd är att spara pengar. Samtidigt är ekonomi den största anledningen till att investeringarna inte blir av. Vi är övertygande att branschens väg framåt är att öka digitaliserings- och innovationstakten samt att sträva mot gemensamma standarder som bygger på öppna, säkra och skalbara system för att på så sätt även parera för dagens upplevda höga investeringskostnader när system lappas och skräddarsys, säger Andreas Finnstedt.
Läs hela rapporten här