Från kostymer till fastigheter
13 oktober 2021
Steget mellan kostymer och fastigheter är kanske långt för de flesta men för Gulins blev det en naturlig väg när konfektionsrörelsen såldes av under sent 80-tal och man istället lade fullt fokus på fastigheterna man ägde.
Gulins är ett av Göteborgs äldre företag som i början av 1900-talet startade ett skrädderi som sedermera blev en klädaffär med stora framgångar. Det stora genombrottet kom när man började sy kläder i fasta storlekar, istället för att sy upp efter en kunds mått. Detta gjorde att kunderna kunde gå in och handla kostymer på direkten – precis som i modern tid.
Gulins har alltid örat mot rälsen och lyssnar på vad som händer på marknaden.
– I takt med detta växte man med butikerna och fanns representerade i hela Sverige, berättar Morgan Westlund, avgående vd på Gulins Fastigheter. I Göteborg hade man som mest fyra butiker samtidigt och under en period fanns även butiker i Norge. Under resans gång skapade Gulins flertalet varumärken som sedan såldes av, och kvar stod man med ett antal fastigheter då man gärna ville äga fastigheterna man hade butikerna i. Sedan renodlades ägandet tillbaka till Göteborg, och det är här som fastighetsbolaget Gulins växte upp.
1988 såldes konfektionsrörelsen till ICA och sedan dess har man lagt full fokus på fastigheterna. Idag står man på tre ben; industrifastigheter, butikslokaler och kontorslokaler i Göteborg.
Ny coworkingsatsning
Gulins Fastigheter har just nu en vakansgrad på under 5 procent och har under en period haft krympande vakanser, trots den påverkan som pandemin haft på marknaden.
– Jag har lagt pandemin bakom mig men när man tittar tillbaka så har det varit en utmaning. Jag har stor respekt för alla våra hyresgäster som har kämpat hårt. Som fastighetsbolag har vi varit förskonade just för att vi haft en bra mix av hyresgäster, säger Morgan Westlund.
Pandemin har på flera sätt ritat om kontorsmarknaden och för att möta de nya behoven är Gulins i full gång med att färdigställa den nya coworkingsatsningen Skrädderiet, vars namn anknyter till bolagets dna.
– Coworking har vuxit fort och vi tror att det kommer växa ännu mer nu när man börjar återgå till något slags normalläge efter pandemin. Det är inte riktigt färdigmöblerat ännu men snart klart för att kunna satsa hårt på marknadsföringen, säger Anders Ringström, tillträdande vd på Gulins Fastigheter.
– Vi har ett av områdets största kontorshotell här och det går som tåget. Vi börjar bli knôkfulla, det är därför coworkingsatsningen ligger helt rätt i tiden, fortsätter Morgan Westlund.
Örat mot rälsen
I november är det dags för Morgan Westlund att byta tjänst och istället blir det Anders Ringström som tar över vd-rollen på Gulins Fastigheter.
– Jag ska fortsätta på den inslagna vägen som Morgan har gjort medan han har varit vd. Han har jobbat på att stärka varumärket, säger Anders Ringström.
Den inslagna vägen innebär bland annat ett projekt vid Järntorget som är i full gång. Kvarteret ligger Gulins varmt om hjärtat och det var här som resan en gång började med bolagets allra första fastighet. Här satsar man nu på ett bostadshus.
– Jag kommer följa projektet med spänning, även om jag inte längre kommer vara verksam i bolaget, säger Morgan Westlund. Det har gått som tåget. Vi har försäljningsnivåer som är rekordhöga för Göteborg, 159 000 kr/kvadratmeter för de finare topplägenheterna, och vi har en försäljningsgrad som just nu ligger över 60 procent.
Bolaget är alltid öppet för ytterligare förvärv. I dagsläget har man dock inget på gång men är inte främmande för att ge sig in i diskussioner för att utöka portföljen i Göteborg.
– Gulins har alltid örat mot rälsen och lyssnar på vad som händer på marknaden. Om det uppkommer möjligheter att föra transaktionsdiskussioner i området hoppas jag att vi får vara med, avslutar Morgan Westlund.