Hög expansionstakt i Halland

17 december 2020

Halland har precis som övriga Sverige påverkats av Coronakrisen och den andra vågen har gjort att näringslivet befinner sig i otakt. Men trots krisen har man en hög expansionstakt och företagsamhet i regionen. – Vi gick in i den här krisen med bra förutsättningar och är starkt rustade även om krisen såklart har påverkat näringslivet och särskilt vissa branscher mycket hårt, säger Kristian Ryberg, regionchef Halland, Svenskt Näringsliv.

Kristian Ryberg, Regionchef Halland, Svenskt Näringsliv. Bild: Ernst Henry Photography AB
Kristian Ryberg, Regionchef Halland, Svenskt Näringsliv. Bild: Ernst Henry Photography AB

De nya restriktionerna som trätt i kraft har gjort att hotell- och restaurangbranschen i Halland har tappat uppemot 70 procent i omsättning på kort tid. Trots en respit i somras så är man sämre rustad att hantera den här nedgången som den andra vågen har inneburit.

– Den här vågen är också betydligt värre vad vi kan se, och den träffar oerhört hårt på vissa branscher. Det behövs verkligen stöd så att vi kan ta oss igenom detta. Många företag befinner sig i en stor kris just nu, säger Kristian Ryberg.

Svenskt Näringsliv i Halland gör sitt allra bästa för att stötta företagen i kris, bland annat genom att föra fram till riksdag och regering att det behövs stöd som träffar rätt och inte är för administrativt krångliga.

– Är man ett litet eller medelstort företag så har man inte, när verksamheten är i kris, alltför mycket tid att lägga på administrativt arbete för att få stöd. Stöden måste bli enklare och tröskeln måste sänkas, menar Kristian Ryberg.

“Återstarta Halland”

Innan den andra vågen slog till i höstas gav sig Kristian Ryberg ut på en turné i alla Halländska kommuner under parollen “Återstarta Halland”. Syftet var att undersöka hur hjulen skulle kunna börja rulla igen efter vårens kris och hur man skulle kunna bygga vidare på det.

– Vi träffades, kommunpolitiker, kommunala tjänstemän och företagare och hade sex dialogmöten där vi pratade om dessa frågor. När det börjar rulla igen behövs det finnas bra processer för att allt ska gå så bra och snabbt som möjligt, alltifrån bygglov till andra frågor.

Krisen har dock bidragit till att kommunerna ökat sin dialog med företagen kring hur man tillsammans kan skapa bättre förutsättningar för att driva företag.

– Det finns inga förlorare i det, utan det är bara en vinst att man håller koll på varandra och de behov som finns.

Företagsam region

Bland de branscher som vill in i regionen återfinns logistikföretag, då regionen ses som ett starkt logistiknav med sina två hamnar i Halmstad och Varberg. Även företag inom handel, besöksnäring och IT ser Halland som en viktig region att finnas i.

– Ser man till Halland som region har vi en relativt hög utbildningsnivå bland befolkningen. Vi har en högskola och en närhets till storstadsregioner vilket gör att vi också lockar till oss kunskapsintensiva företag, säger Kristian Ryberg.

Man måste vara snabbfotad och inte tappa fart.

Halland är den fjärde mest företagsamma regionen i landet, enligt en undersökning från Svenskt Näringsliv, och har en hög expansionstakt. I några av kommunerna står företagen i kö för att etablera sig och med det kommer flera utmaningar.

– Man måste vara snabbfotad, man får inte tappa fart. Halland behöver alla arbetstillfällen som vi kan få. Jag hoppas, i den höga expansionstakten, att myndigheter och kommuner hinner med i sitt arbete och att man kan hålla en hög servicenivå gentemot företagen i regionen. Jag tror att Halland, som det ser ut nu, har goda förutsättningar att fortsätta vara ett av bättre län i Sverige att leva och verka i.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.