Hemma hos Microsoft
11 juni 2020
Efter 28 år i Akalla flyttar Microsoft Sverige till Stockholm City och Urban Escape. I och med flytten kommer Microsoft närmare sina kunder, partners och den innovationshub som växt fram mitt i huvudstaden. Av kontorets cirka 3 000 kvm är hela 75 procent av kontorsytan öppen för besökare.
Med det nya kontoret som plattform skapas en dynamisk miljö för samarbete samtidigt som kopplingen till omvärlden förstärks. Flytten till Urban Escape är ett nästa steg i det som Microsoft kallar för ”Det nya arbetslivet” och det nya kontoret ska fungera som ett nav som knyter samman allt samarbete mellan Microsoft och omvärlden.
Naturen har fått ta stor plats och gränsen mellan ute och inne har suddats ut genom de många balkonger och gröna atrier som genomsyrar lokalen.
Genom konceptet ”At home in Stockholm”, utvecklat av arkitekt- och konsultföretaget MER, har en inkluderande miljö tagit form där människan och mötet står i centrum. De skandinaviska årstiderna har inspirerat till en naturlig föränderlighet genom lokalerna där fokus är en varierad och hälsosam upplevelse både vad gäller funktion, ljussättning, färg- och materialval.
– Med människan i fokus har tekniken på ett naturligt sätt integrerats i inredningen för att förstärka den snarare än att ta över den. Naturen har fått ta stor plats och gränsen mellan ute och inne har suddats ut genom de många balkonger och gröna atrier som genomsyrar lokalen, säger Nicole Morel, ansvarig arkitekt på MER.
Skillnaden mellan gammalt och nytt är historia
Fastigheten Urban Escape är certifierad enligt LEED Platinum vilket innebär högt ställda hållbarhetskrav på alla ytskikt, byggdelar och utrustning. Även interiört är hållbarhetsmålen högt ställda. I kontoret står återbrukad och ny inredning sida vid sida. Tack vare en tydlig återbruksstrategi och medvetna produktval är Microsofts nya mötesplats en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar miljö, där all inredning är omsorgsfullt vald för att vara flexibel, ha hög kvalitet och tidlös formgivning. Stort arbete är även lagt på akustik, ljus och tillgänglighet – allt för att skapa en hållbar som fungerar över tid.
virtuell plattform
Arkitekterna på MER har inte bara ansvarat för utvecklingen av den fysiska miljön utan även skapat en digital version av Microsofts nya kontor i den virtuella plattformen The Obeon. Tack vare den interaktiva VR-miljön har hela projektgruppen haft möjlighet att vara delaktiga i skapandeprocessen redan från dag ett. Upplägget resulterar inte bara ett effektivare projekt utan lägger även grunden för hållbara lösningar och hjälpte till att visa den tydliga kopplingen mellan flexibilitet, ekonomi och hållbarhet.
– Med hjälp av interaktiva miljöer utformas arkitekturen gemensamt där alla projektdeltagare deltar i skapandeprocessen. Det blir ett demokratiskt arbetssätt där alla kan bidra utifrån sin specifika kompetens, vilket i sin tur lägger grunden för verksamhetsanpassade miljöer som ser lika bra ut som de är användbara, avslutar Nicole Morel.