Jobblunchen spelar stor roll för hälsa och prestation

2 januari 2025

Enligt Lunchrapporten 2024, baserad på Convinis undersökning av svenskarnas lunchvanor på jobbet, har jobblunchen en avgörande betydelse för både hälsa och arbetsförmåga. Trots detta hoppar nästan en fjärdedel (23 procent) över sin jobblunch minst en gång i veckan, ofta på grund av stress och tidsbrist. Att prioritera lunchpausen och äta en väl sammansatt måltid bidrar inte bara till en bättre hälsa. Det ger också ökad energi och förbättrade prestationer på jobbet.

Bild: Convini
Bild: Convini

Convini som är Europas ledande aktör inom obemannade måltidsbutiker för arbetsplatser, har kartlagt svenskarnas lunchvanor på jobbet. Många svenskar äter för lite eller för mycket till lunch, äter för snabbt eller väljer mindre hälsosamma alternativ, vilket kan få negativa effekter på hälsan. Trots att lunchen är en avgörande måltid för vår hälsa och prestation, gör många svenskar misstag när det kommer till vad och hur de äter.

– Förutom att maten förser kroppen med en mängd olika näringsämnen ger den påfyllnad av energi i form av kolhydrater, fett och protein. Till skillnad från andra däggdjur kan vi inte äta en massa mat vid ett tillfälle och sedan leva på det i flera dagar. Vi människor behöver energitillskott flera gånger om dagen. Att hoppa över lunchen eller äta för lite kan leda till trötthet och öka risken för att man väljer mindre hälsosamma alternativ senare. Den optimala lunchen äts enligt tallriksmodellen för att ge långvarig energi och mättnad, säger Maria Sitell, leg. dietist.

Lunchen främjar gemenskap och arbetsglädje

Lunchpausen är också ett viktigt återhämtningstillfälle under arbetsdagen. I undersökningen uppger hela 77 procent av respondenterna att de känner sig gladare efter att ha tagit en lunchpaus och 81 procent anser att lunchpausen bidrar till ökad gemenskap på arbetsplatsen. En bra sammansatt lunch och en ordentlig paus mitt på dagen kan leda till ökad produktivitet och problemlösningsförmåga och ett mer positivt arbetsklimat.


– Lunchrapporten ger oss många insikter och det blir intressant att följa utvecklingen över tid. Inte minst får vi ett kvitto på att Convini fyller en viktig funktion på den svenska arbetsplatsen genom att ge fler tillgång till goda, nyttiga och prisvärda luncher varje dag. Convinibutikerna gör arbetsvardagen enklare och närheten bidrar också till mer tid för att umgås och göra annat som vi gillar på lunchen, säger Marie Manner, Chef Kundupplevelse och Marknad på Convini.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.