Kraftig ökning av nya företag i hela landet i september

3 oktober 2024

Första höstmånaden blev en rejäl ökning för det svenska näringslivet – 2 651 nya företag tillkom i landet under september. Det visar nya siffror från Företagarallsvenskan.se, en webbsida från webbhotellspecialisten STRATO baserad på data från Bolagsverket.

Bild: Pixabay
Bild: Pixabay

Tillväxten av nya företag ökade kraftigt i september. Det svenska näringslivet ökade – antalet nyregistrerade företag hos Bolagsverket minus de som avregistrerats – med 2 651 företag under augusti, vilket motsvarar en ökning med 0,25 procent jämfört med föregående månad. Under året som har gått ligger tillväxten för svenskt näringsliv på 0,72 procent, motsvarande 12 008 nya företag.


– Nu när semestrarna har tagit slut har många bytt jobb eller startat nytt företag efter att ha reflekterat över sin situation. Trots osäkerheten i omvärlden fortsätter svenska entreprenörer att satsa och förverkliga sina affärsidéer vilket är ett tydligt bevis på den starka entreprenörsandan i landet, säger Claudia Frese, vd på STRATO.


 Stora ökningar i alla regioner

 Den positiva tillväxten syns i alla regioner. De största ökningarna står Skåne (0,33 procent), Norrbotten (0,32 procent) och Dalarna (0,30 procent) för.


– Det är viktigt att komma ihåg att regionala skillnader är naturliga. Olika delar av landet har olika förutsättningar och branscher. Men det är också en påminnelse om att vi behöver fortsätta arbeta för att skapa ett ännu bättre företagsklimat i hela Sverige, säger Claudia Frese.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.