Många vill bli företagare
19 november 2021
Drömmer du om att bli företagare? Enligt statistiken är du långt ifrån ensam. Faktum är att var tredje svensk när drömmen om att driva ett eget företag.
I en undersökning genomförd av Sifo, där 1000 svenskar tillfrågats, framgår att 32% drömmer om att bli företagare. Drömmen är särskilt stark bland yngre. När Sifo frågade personer mellan 18 och 29 år om de vill bli företagare svarade hela 51% ja.
Trots att år 2020 präglades av coronapandemin och dess ekonomiska följder valde rekordmånga svenskar att göra slag i saken. Under förra året startades 73 500 företag i Sverige. Aldrig tidigare har så många nya företag startats under ett och samma år, enligt Bolagsverkets statistik som sträcker sig tillbaka till 1984.
Köpa befintligt företag – det snabbaste sättet att uppnå drömmen
Under 2020 halverades kravet på aktiekapital i privata aktiebolag, från 50 000 kr till 25 000. Detta pekas ut som en av de huvudsakliga faktorerna bakom rekordstatistiken. Trots det sänkta kravet på kapital är det i regel en komplicerad process att starta företag och det kan ta tid innan bolagets lönsamhet når högre nivåer. Därför finns även ett stort intresse för att köpa ett befintligt företag. Detta är ofta den enklaste och snabbaste vägen till att uppnå drömmen om ett eget företag, då det ger en befintlig grund att stå på.
Sätt ”ditt” pris och värdera företaget
Innan du siktar in dig på ett företag är det viktigt att ha koll på sin budget. Du bör upprätta ett ”idealpris” och en högsta summa du är villig att betala. Om du ska köpa aktierna i ett noterat bolag är priset förutbestämt – då varje aktie har ett fastställt pris. Vill du köpa ett onoterat bolag, däremot, är det upp till dig och säljaren att komma överens om priset.
För att ta reda på vilket företag din budget tillåter, och om det är ett lönsamt köp, är det viktigt att göra en företagsvärdering. En värdering kan göras på flertalet sätt, men se till att se över nedanstående punkter.
Företagets kapital – både struktur- och rörelsekapital
Företagets status - sett till kunder, konkurrenter och produkter
Företagets kompetens – är verksamheten alltför beroende av den nuvarande ägaren?
Företagets lager – se till att det är kurant och säljbart
Lägg energi på affärsplanen
Trots att en tredjedel av de tillfrågade i Sifo:s undersökning drömmer om att bli företagare är det långt ifrån lika många som påbörjat det strategiska arbetet, exempelvis gällande en affärsplan.
Även om du inkommer med ett rimligt bud är det inte säkert att säljaren accepterar det. Det företag du siktat in dig på är någon annans livsverk och den nuvarande ägaren vill med största sannolikhet att ”rätt” person övertar verksamheten. Av denna anledning är det viktigt att lägga energi på affärsplanen. På så sätt kan du tydligt framföra till nuvarande ägare hur du ser att företaget kommer drivas vidare när du tar över.
Källa: I Am Content