Ny matdestination på Malmö Centralstation

18 mars 2025

Jernhusen bygger om för matglädje och gemenskap på Malmö Centralstation. I matstaden Malmö tar ett nytt mat- och möteskoncept form: En food court med flersmak.

Illustration av en centralstation med flera restauranger i, människor rör sig och till vänster sitter en kvinna och fikara.
Bild: Tengbom Arkitekter

Malmö har, med sitt omtalade utbud av matkulturer, tagit en välförtjänt plats på den internationella matkartan. Centralstationen är ofta första anhalt för besökare från hela världen. Det är också södra Sveriges stora pendlingshubb och ett nav för alla som bor och jobbar i staden. Uppemot 50 000 personer rör sig på stationen varje dag och stationens utbud är det första och sista många ser när de besöker Malmö. Jernhusen, som äger Malmö Centralstation, genomför just nu en smakfull renovering och uppgradering av stationens food court – för självklart ska stationens utbud spegla staden. 

– Det har gått cirka 15 år sedan den befintliga food courten invigdes. Under den tiden har Malmö som stad vuxit kring stationen och gjort den ännu mer centralt belägen. Det ställer i sin tur nya krav på den service som stationen erbjuder, säger Berit Christenson, regionchef Stationer Syd hos Jernhusen. 

Jernhusen passar på att uppgradera matkonceptet med plats för fler smaker men också att göra rum och entréer ljusare och mer tillgängliga. Food courten får dubbelt så många sittplatser och med ett utbud på över 200 rätter kommer besökare och resenärer att kunna äta tillsammans samtidigt som olika smaker tillgodoses. 

Konsten att renovera ett byggnadsminne 

Centralstationen är från 1870-talet och byggnadsminnesmärkt. För fastighetsägaren Jernhusen är det viktigt att renovera varsamt, att bevara och framhäva kulturvärdena. Josefin Klein är ansvarig arkitekt på Tengbom Arkitekter och har en förkärlek för att skapa modernt i harmoni med ett kulturhistorisk arv. 

– Vi har kunnat vara involverade väldigt tidigt i processen, just för att se över vad som är möjligt i en sådan här skyddad miljö. Här har vi velat synliggöra och ta vara på den ursprungliga känslan i de här fantastiska gamla hallarna, säger Josefin Klein. 

Renoveringen är omfattande. Den gamla mittaxeln i centralhallen tas tillbaka, entrén mot norr återställs i sin ursprungliga, centrerade placering och de nya restaurangsenheterna placeras längs med väggarna. Med det återskapas bättre flöden med ett bredare, mer öppet och ljusare gångstråk. Även de vackra takvalven blir mer synliga med bättre, energieffektiv belysning. Dessutom öppnas hittills stängda utrymmen upp för nya matutbud.  

Renoveringen sker också med respekt för klimatavtrycket. Till exempel återbrukas delar av stålet och det vita kaklet från de befintliga restaurangenheterna. Med nya fronter av ribbat glas och ljusa, ribbade träpaneler ges serveringarna en industriell känsla av fransk bistro. Matgästerna får i sin tur ombonade och inramade sittplatser och passagerna till glashallen får fikabänkar för de som vill ta något gott i farten. 

– Vår förhoppning är att skapa en inbjudande mat- och mötesplats för alla Malmöbor och besökare – morgon, middag, kväll och däremellan, säger Berit Christenson. 

Den nya food courten beräknas vara klar under andra halvan av 2025 men ingen kommer behöva gå hungrig under ombyggnadsperioden. De befintliga serveringarna kommer att ha öppet, utom när just deras enhet renoveras.  

Se alla lediga lokaler i centrala Malmö här.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.