Ny rapport synar kommuners hållbarhetsarbete

27 september 2024

En majoritet av nordiska kommuner arbetar aktivt med FN:s globala hållbarhetsmål, visar en ny rapport från nordiska forskningsinstitutet Nordregio. Men det finns också utmaningar och rapporten kommer med en verktygslåda, som kan hjälpa kommunerna i hållbarhetsarbetet.

Bild: Unsplash
Bild: Unsplash

Rapporten The Nordic View on Sustainability är den första i sitt slag, och tar pulsen på hur nordiska kommuner och regioner jobbar med de globala målen för hållbar utveckling, också kända som SDG:erna eller Agenda 2030.


Rapporten visar att engagemanget för Agenda 2030 i de nordiska kommunerna är starkt. Över 95 procent av kommunerna i Sverige och Norge som deltog i undersökningen uppgav att de arbetar aktivt med SDG:erna. I Danmark var siffran 80 procent, och i Finland och Island 64.


De flesta kommuner arbetar dessutom holistiskt: med fokus på ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Många integrerar också Agenda 2030 i sina strategier, planeringssystem, budgetar och upphandlingsriktlinjer.


”Lokala nivån tar täten”

- Rapporten visar att det är på den lokala nivån som man tar täten i arbetet med att främja hållbarhet och omvandla samhället. Det gör man genom att integrera SDG:erna i styrningsmodeller och använda dem som verktyg för att främja tvärsektoriellt samarbete och förbättra livskvaliteten för medborgarna, sade Anna Karin Eneström, Sveriges ständiga representant vid FN, i samband med lanseringseventet för rapporten i New York i juli.


Finns utmaningar

Men rapporten avslöjar också att många kommuner stöter på utmaningar i sitt arbete med Agenda 2030. Det handlar bland annat om brist på kapacitet, brist på politisk prioritering, brist på statligt stöd, samt brist på metoder och verktyg.


Som komplement till rapporten finns en interaktiv verktygslåda i form av en digital plattform, ”Nordic Toolbox”. Den innehåller olika metoder och initiativ som nordiska kommuner har bidragit med. Tanken är att vertygsådan ska underlätta erfarenhetsutbytet och lärandet mellan kommuner och även inspirera till lokala insatser runt om i världen.


Inkluderar unga och civilsamhälle

En viktig del av den nordiska rapporten är att den inkluderar ungdomar och civilsamhället. I rapporten finns bland annat kapitel av Nordic Youth for Sustainability Network och Nordic Civil Society Network.
Det säkerställer att också ungdomars och civilsamhällets röster hörs och räknas.


Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.