Så blir Nordstans nya entré

25 september 2024

Detaljplanen för Norr om Nordstan har vunnit laga kraft och projekteringen för Nordstans tillbyggnad har startat. Den nya byggnadsvolymen har en arkitektur med tidlösa kvaliteter och innehåller en stor entré, ett torg samt uppgången från Västlänken. Planen är att tillbyggnaden ska vara klar inför Västlänkens öppning i december 2026.

Bilder: Okidoki
Bilder: Okidoki

Det nya området Norr om Nordstan är beläget mellan Nordstans norra entré, Götatunneln och Nils Ericsonterminalen. Detaljplanen innehåller nya bostäder, kontor, handel samt uppgångar från Västlänken. En av uppgångarna går rakt upp i Nordstan och här planerar Nordstan en tillbyggnad ritad av arkitektbyrån Okidoki.

– Nordstans nya entré får en arkitektur som öppnar upp köpcentrumet mot den nya stadsdelen som kommer växa fram här. Vi från staden har varit involverad i framtagningen av gestaltningen och ställt höga krav på verkshöjd. Förslaget som nu ligger på bordet har potentialen att ge Norra Nordstan ett verkligt lyft, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt vid Göteborgs stad.

Nordstans nya byggnadsvolym kommer att byggas samman med en av Västlänkens uppgångar som öppnar i december 2026. Stor omsorg har lagts på det arkitektoniska uttrycket där färg- och materialval i bidrar till en trevlig upplevelse för besökare som går eller cyklar längs den trädkantade boulevarden utanför.

– Västlänken och den planerade förtätningen norr om Nordstan kommer att ge oss förstärkta besöksflöden. Det ska vi dra nytta av och skapa en riktigt trevlig upplevelse för besökarna. Arbetet är i full gång i köpcentrumets norra del där vi byggt ny entré mot Spannmålsgatan, installerat nya butiksfronter och ger ytskikten en uppfräschning. När vi sedan adderar en ny entré med omsorgsfull arkitektur omvandlas en före detta baksida till en framsida, säger Helena Lindqvist, VD Nordstan.

Tillbyggnadens arkitektur är ambitiös med bearbetade fasader klädda i kopparplåt som ger fina skuggspel i mjuka former. Entrén mot norr ska bli en plats där människor i framtiden ska vilja uppehålla sig.

– Nordstan är ett av Göteborgs viktigaste offentliga rum och vi vill lyfta den här delen av staden med formglädje, konst och gedigna material. Det kommer bli en av Göteborgs vackraste fasader, säger arkitektduon Fredrik Hansson och Rickard Stark på Okidoki.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.