Så många svenskar är intresserade av frilansuppdrag

6 augusti 2024

En nyligen genomförd undersökning visar att en betydande andel av svenska befolkningen, nästan 6 av 10 (59 procent), visar intresse för att ta på sig frilansuppdrag vid sidan av sitt ordinarie arbete. Detta fenomen speglar en växande trend där många ser frilansarbete som ett sätt att komplettera sina inkomster och hantera de ekonomiska utmaningar som uppstått till följd av stigande priser och en osäker ekonomisk situation.

Bild: Invozio
Bild: Invozio

Undersökningen avslöjar också att cirka 32 procent av de som redan är frilansare uppger att stigande priser har tvingat dem att aktivt söka fler uppdrag än tidigare. Detta visar på hur den nuvarande ekonomiska situationen påverkar arbetskraftens beteende och deras behov av att anpassa sig för att upprätthålla en stabil inkomst.

Enligt undersökningen finns det flera faktorer som driver denna trend. Förutom de ekonomiska aspekterna pekar många på den ökade tillgängligheten av digitala plattformar som gör det enklare att hitta frilansuppdrag. Många ser också fördelar i den flexibilitet som frilansarbete erbjuder, vilket gör det möjligt att balansera arbete och fritid på ett sätt som traditionella jobb inte alltid tillåter.

– Jag har märkt en tydlig ökning i efterfrågan på frilansare inom mitt nätverk, säger Irfan, frilansande grafisk designer och fortsätter:
– Många företag ser fördelarna med att anlita frilansare för specifika projekt istället för att anställa på heltid, vilket ger oss fler möjligheter.

Denna trend påverkar också arbetsmarknaden och hur företag rekryterar och använder arbetskraft. Många företag ser fördelar i att använda frilansare för att täcka specifika behov utan de långsiktiga åtaganden som en fast anställning innebär. Detta skapar en dynamisk arbetsmarknad där flexibilitet och anpassningsförmåga blir nyckelfaktorer.

Sammanfattningsvis visar undersökningen att frilansarbete blir alltmer populärt i Sverige, både som en nödvändighet och som en attraktiv inkomstkälla. Med stigande priser och ekonomisk osäkerhet ser många frilansarbete som en lösning för att säkra sin ekonomiska framtid. Denna utveckling pekar på en fortsatt förändring i hur arbetsmarknaden fungerar och hur individer väljer att hantera sina yrkesliv.

Källa: Invozio

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.