Så ska Malmö stads näringslivsprogram utvecklas

22 oktober 2024

Nu inleds arbetet med att ta fram ett nytt näringslivsprogram för Malmö stad som ska främja en hållbar och inkluderande tillväxt.

Bild: Malmö stad
Bild: Malmö stad

Malmös roll som Skånes tillväxtmotor fortsätter att stärkas. Sedan år 2000 har jobbtillväxten i det privata näringslivet varit större än i både Göteborg och Stockholm och mellan 2021 och 2022 stod staden för hela 63 procent av Skånes totala sysselsättningsökning. Här startas åtta nya företag varje dag.

Malmö stads nya näringslivsprogram ska bygga på och ytterligare stärka denna positiva utveckling. Men det ska också blicka mot framtiden och tillvarata den enorma potential som kommer med utvecklingen av Fehmarn bältförbindelsen mellan Danmark och Tyskland, som 2029 sätter Malmö i centrum av en ny storregion med 10 miljoner invånare. Förbindelsen skapar möjligheter till utökad handel och utbyte som ytterligare stärker stadens attraktivitet, tillväxt och arbetsmarknad.

Det nya näringslivsprogrammet ska ta sin utgångspunkt i stadens befintliga näringsliv och dess behov och utmaningar. Programmet kommer att tas fram tillsammans med Malmös näringsliv, samverkansparter, grannkommuner samt kommunens nämnder och bolag. Planen är att fatta beslut om ett nytt näringslivsprogram i augusti-september 2025.

– Malmö har ett dynamiskt, innovativt näringsliv som vill bidra till en mer hållbar utveckling i staden. Vi vill djupdyka i vilka förutsättningar dagens och framtidens näringsliv i Malmö behöver för att fortsätta växa, och vilken roll Malmö stad kan spela för att skapa gynnsamma ramvillkor, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Malmö spelar en avgörande roll för landets tillväxt med ett näringsliv som ständigt växer och förnyas. Ett nära samarbete mellan kommunen, näringslivet och andra aktörer ska säkerställa en utveckling mot en mer hållbar och inkluderande tillväxt. Det kommer ge företag bättre förutsättningar att verka och växa, och ge Malmöborna fler möjligheter att matchas mot fler arbetstillfällen, säger Roko Kursar (L), ledamot i kommunstyrelsen.

– Malmö är både Sveriges snabbast växande stad, och en attraktiv plats för företag. Utvecklingen av antalet arbetstillfällen de senaste decennierna talar sitt tydliga språk, inte minst inom kulturella och kreativa näringar där Malmö ligger mycket långt fram. Vi ska fortsätta att bygga på våra styrkor i det nya näringslivsprogrammet – en supermångfald med Malmöbor från nästan alla världens länder, höga ambitioner för hållbarhet både socialt och inom klimat och miljö, och vår mycket gynnsamma geografiska placering, säger Janne Grönholm (MP), kommunalråd med ansvar för kultur och fritid.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.