Shopping vid Ikeas gamla tomt

29 augusti 2024

Mölndal har nu godkänt detaljplanen för köpcentrumet på den gamla Ikeatomten i Kållered. Projektet omfattar ett tiotal nya butiker, snabbmatsrestauranger och en investering på 800 miljoner kronor från Ikeas fastighetsbolag.

Bild: Krook & Tjäder
Bild: Krook & Tjäder

I maj rapporterade Göteborgs-Posten att Ikeas fastighetsbolag, Ingka Centers, ansökte om bygglov för att expandera handelsplatsen intill det nya Ikeavaruhuset i Kållered, där det gamla varuhuset tidigare låg. Den planerade expansionen omfattar ett tiotal butiker och några snabbmatsrestauranger i det nya shoppingcentret.

Byggnadsnämnden i Mölndal har nu godkänt planen och överlämnat det formella bygglovsbeslutet till kommunens tjänstemän, enligt en rapport från Mölndals-Posten. 


Hållbarhet är ett genomgående tema, och Ingka Centers har tidigare meddelat att shoppingcentret kommer att certifieras enligt BREEAM-standarden för energieffektivitet.


Det nya köpcentrumet kommer att omfatta knappt 20 000 kvadratmeter butiksytor och erbjuda 1 000 parkeringsplatser, inklusive laddningsstationer för elbilar. Enligt Ingka Centers planeras öppningen till fjärde kvartalet 2025.


Kommunalrådet Stefan Gustafsson säger till Mölndals-Posten att köpcentrumet kommer att få stor betydelse för området.


– Vi har väntat länge på det här, så vi välkomnar att få ett köpcentrum i Kållered som då blir mer levande igen. Både Ekenhuset i söder och näringslivet norr om Ikea har haft det lite tufft under tiden som det inte blev något nytt som tillförde handel till området, säger han till MP och tillägger att han hoppas Kållered ska locka besökare som annars handlar i Frölunda, Kungsbacka eller Allum.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.