Siktar på bästa företagsklimatet
14 maj 2019
Halmstads kommun vann 2018 utmärkelsen Bästa Tillväxt i Hallands län. Priset delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna.– Det lokala näringslivet visar på en bred och stabil tillväxt, säger Håkan Strömqvist, Affärsområdeschef på det kommunägda bolaget Destination Halmstad.
Mellan två starka regioner och arbetsmarknader, Göteborg och Malmö, ligger Halmstads kommun. För drygt ett år sedan uppgick invånarantalet till 100 000, något som firades med pompa och ståt på Alla Hjärtans Dag 2018. Nu ligger siffran strax däröver och den ökar stadigt.
– Vi har ett fantastisk bra strategiskt läge gällande infrastruktur flygplats, järnväg, bra vägar och hamnen som är ett transportnav. Infrastrukturen är otroligt viktig när det kommer till tillväxt och etableringsfrågor. Både varor och personer ska ju kunna transporteras, säger Håkan Strömqvist.
Utmärkelsen Bästa tillväxt i Halland som delas ut av kreditupplysningsföretaget SYNA baseras på fakta från samtliga aktiebolag i kommunen.
– Vi har också en högskola som har en otrolig utveckling, med fokus på bland annat hälsoinnovation och AI. Det är en viktig tillväxtmotor som lockar hit människor och bidrar till kompetensförsörjningen. Nyligen utsågs Halmstad till Årets Studentstad, ett kvitto på attraktionen.
Hjälpas åt i tuffa frågor
Halmstads kommun jobbar hårt och ständigt med att bidra till en positiv utveckling av näringslivet. I kommunen finns drygt ca 9 100 företaget, ca 95 % av dom är småföretag 0-19 anställda enligt Håkan Strömqvist.
– De små företagen är en stor del av en kommande tillväxt – det är där den sker. Vårt fokus är att möta stora som små företagen i sammanhang där vi kan få input, exempelvis på olika träffar, näringslivsfrukostar, dialogmöten och andra forum där vi stimulerar tillväxten.
Halmstads kommun är även angelägen om att ha bra dialoger med fastighetsägarna för att kunna hjälpas åt med lokalfrågor och samarbetar tätt med andra aktörer som är viktiga för arbetstillfällena i kommunen.
– Vi försöker att vara länken och bryggan emellan för att tillgodose behoven. Ex IT-branschen har vuxit mycket de senaste åren i Halmstad och vi har varit med på olika samverkansträffar och studiebesök i bland annat Göteborg och det finns även nu en särskild hemsida för IT-jobb i Halmstad.
Med ett blandat näringsliv i kommunen ser Halmstad sig som ett Sverige i miniatyr.
– Vi har ett näringsliv idag som är väldigt likt Sverige i stort, vi är ett Sverige i miniatyr. Det som händer i Sverige i stort händer även i Halmstad, konstaterar Håkan Strömqvist.
Populärt med coworking
När det kommer till mark och lokaler i kommunen finns det ett relativt gott utbud. I dagsläget finns drygt 150 vakanta lokaler i olika storlekar. Andelen privata företagshotell växer och coworking blir allt populärare i kommunen.
– Vi är med i den utvecklingen, vilket är väldigt roligt. Coworking tillgodoser mångas behov där man vill vara i centrala lägen med tillgång till alla bekvämligheter, säger Håkan Strömqvist.
Frågan om ledig mark, som många gånger är en tuff fråga, är något som kommunen har stort fokus på. Men det finns, som i många andra kommuner, ett begränsat utbud
– Vi har idag ett fokus på att växa och ta fram mer mark i vårt utvecklingsarbete framåt, det är en pågående process för att kunna utveckla mer mark. Ibland är inte utbudet lika stort som efterfrågan.
För att kunna ha en fortsatt bra utveckling inför framtiden har Halmstads kommun satt upp tre mål. Till år 2050 ska man vara 150 000 invånare, ha 20 000 nya arbetstillfällen, och sist men inte minst:
– Vårt mål är att ha Sveriges bästa företagsklimat, säger Håkan Strömqvist