Sista pusselbiten i Hyllie
10 december 2019
Midroc ansvarar för stadsutvecklingsprojektet Embassy of Sharing som blir den sista och kanske viktigaste pusselbiten i Hyllie. Projektet blir ett exempel på hur man skapar framtidens hållbara samhälle.
För två år sedan deltog Midroc i Malmö stads markanvisningstävling om att bebygga fastigheten Härbärget 1 och del av Hyllie 4:2 i Hyllie. Tillsammans med arkitektbyrån Wingårdhs skapades en omfattande vision på hur området skulle utformas på sikt. Bidraget vann i tuff konkurrens med andra aktörer.
– Malmö stad hade ett antal kriterier man skulle möta och som var viktiga för tomten i fråga. De satte stort fokus på att projektet skulle vara ekologiskt, ekonomiskt och framförallt socialt hållbart. Tillsammans med Wingårdhs har vi arbetat fram ett område med fantastiska hus som tar hänsyn till de globala målen för hållbar utveckling, säger Carl von Strokirch, verksamhetsområdeschef på Midroc.
BRIST PÅ MÖTESPLATSER
Hyllie har under senare år vuxit explosionsartat med både kontor och bostäder. Men en åtråvärd bit mark har funnits kvar helt oexploaterad. Just nu är det bara en åker på större delen av den plats där Midroc ska börja bygga sitt jätteprojekt.
– Det har funnits en liten tårtbit tomt kvar motstationsområdet som inte har varit utbyggd. För 15 år sedan fanns det bara ett vattentorn i Hyllie och det var en stadsdel som man bara passerade förbi. Sedan byggdes hockeyarenan, Emporia, Malmömässan och så vidare. Det som saknas är en mötesplats som inte nödvändigtvis är inne i ett köpcentrum eller på arenan. Den sista pusselbiten med en trevlig miljö i gaturummet ska vi nu försöka tillföra med Embassy of Sharing, säger von Strokirch.
Alla ska känna sig välkomna i Embassy of Sharing oavsett om man är ifrån Malmö eller andra platser i världen.
Embassy of Sharing innefattar alltså mer än bara fysiska byggnader. Konceptet bygger på en tanke om cirkulär ekonomi – ett samhälle där processer sker i kretslopp. I det här fallet tror Midroc att framtidens cirkulära ekonomi kommer förena det digitala och det fysiska. Carl von Strokirch förklarar hur dessa idéer ska konkretiseras i Hyllie.
– Kvarteren innehåller olika typer av funktioner för att skapa ett inkluderande samhälle. Ett samhälle med mångfald i form av verksamheter och företeelser där människor med olika drivkrafter kan mötas. En utmaning som Malmö, och många andra städer, har haft, är att få till ett flöde där folk rör sig utanför stadsdelarna och att man inte bara håller sig till ”sitt” område. Alla ska känna sig välkomna i Embassy of Sharing oavsett om man är ifrån Malmö eller andra platser i världen, säger han.
BÖRJAR MED TVÅ KOMMERSIELLA BYGGNADER
Totalt kommer Midroc att bygga 55 000 kvm. Dessa ytor fördelas jämnt mellan kommersiella ytor och bostäder. När väl spaden sätts i backen är det kontorshuset Fyrtornet som står först på agendan och förhoppningen är att kunna byggstarta vid årsskiftet 2020/21. Våningarna 3-16 består av traditionella kontorsytor. Bottenplan består av bland annat samhällsservice där samtal pågår med olika aktörer. Tanken är att verksamheterna i bottenplan ska var publika för att skapa en trygg och inkluderande entré till området. Plan två byggs även det som till ett stort publikt rum där ytor för event och öppna arbetsplatser skapas.
– Vi börjar med det huset eftersom det ligger närmast torget och Fyrtornet blir det första huset man möter när man kommer till Hyllie station. Vi kommer att bygga från torget och västerut. Vårt andra husbyggs också det till för mestadels kommersiell verksamhet, säger Carl von Strokirch.
Hyllie ligger bra till geografiskt det kommer att fortsätta växa till en ännu mer attraktiv stadsdel för både kontor, bostäder och besökare.
Den andra rena kommersiella byggnaden i området kallas Drivbänken. Här ska bland annat öppna arbetsplatser, coworkingytor och pop up-stores rymmas. Det delprojektet blir nästa i ordningen att byggas efter Fyrtornet. Hela området Embassy of Sharing beräknas stå klart i slutet av 2025 eller början av 2026.
– Det är ett stort projekt och det kommer säkert förändringar under resans gång. Vi har en tidplan vi jobbar efter men det kan också färdigställas fortare. Vi tror på Hyllie som ort som de flesta i branschen. När vi får bättre bostäder och en miljö som gör att det blir en egen stadsdel kommer och att bli riktigt bra. Hyllie ligger bra till geografiskt det kommer att fortsätta växa till en ännu mer attraktiv stadsdel för både kontor, bostäder och besökare, avslutar Carl von Strokirch.