Stöd till en mer attraktiv stadskärna i Lund

15 oktober 2024

Det ska bli kostnadsfritt med varuvisning utanför butiker i Lund stadskärna, som en av flera satsningar på City, enligt budgetförslaget från Lunds styrande partier. Lund Citysamverkan välkomnar politikens förslag och har lämnat in en stor ansökan hos polisen för ett tillstånd som skall gälla för hela Lund City inför jul. Syftet är att skapa extra god julstämning och trevlig handel längs gator och torg i centrum och att varje enskild handlare ska slippa ansöka för sin egen varuvisning.

Bild: Lunds kommun
Bild: Lundskommun

- Varuvisning utanför butik tillför mycket till stadsbilden och hjälper handlarna att visa upp sitt koncept. Vi har i dialog med kommunen tittat på möjligheterna att erbjuda samtliga verksamheter i city varuvisning med julskyltning under december månad. Tillståndsansökan är inskickad till polisen och vi väntar på handläggning. säger Caroline Lundgren Ekholm citysamordnare på Lund Citysamverkan.

Varuvisning är ett fint tillskott i stadsmiljön och visar upp ett varierat utbud längs gatorna, där varje butik kan lyfta fram vad de erbjuder. På så vis främjas handeln i city. Varuvisning är ett brett begrepp som innebär att butikerna har möjlighet att nyttja ytan utanför sin lokal på ett sätt som lyfter verksamheten och gatumiljön. Butiken kan välja att visa sina varor på ett bord eller ställning, de kan markera sin entré med växter i krukor eller ställa ut en bänk eller stol. Det är viktigt att riktlinjerna är tydliga för vad som får ställas ut och hur. Det ska bidra till stadsbilden och det får inte hindra framkomligheten för de som rör sig i staden.

- Att ha varuvisning utanför ens butik skapar en inbjudande och mysig känsla, inte bara för våra besökare och kunder men även alla som passerar Lunds stadskärna. Att ha en förlängning av sin verksamhet utomhus skapar intresse som dels främjar handeln men likaså förgyller staden visuellt, säger Emila Tuzlic på Granit.

- Vår varuvising utanför butiken uppskattas och många kunder har upptäckt vårt stora sortiment av skor, det har varit ett bra sätt för oss att visa besökarna i city att vi är mer än bara hjälpmedel, säger Anna-Karin Tuvesson på Temo.

Inför julen i stadskärnan samverkar Citysamverkan med kommunen, handelsföreningen, fastighetsägare och Visit Lund. Citysamverkan har även dialog både med handlare och besökare om vad de önskar inför jul i Lund. Många efterfrågar mer julstämning och planering pågår för att på olika sätt lyfta julen i Lund City, i år men även mer långsiktigt över flera år. Att göra det möjligt för alla näringsidkare att flytta ut varuvisning i gatumiljön är en första insats och fler initiativ är på gång.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.