Starkt landmärke i Sickla
26 juni 2018
Stationshuset i Sickla ska utgöra ett starkt landmärke och vara en viktig del i Sicklas utveckling till stad. Det var två förutsättningar när Atrium Ljungberg tillsammans med Nacka kommun bjöd in till ett parallellt uppdrag. I samverkan har man nu valt Kanozi Arkitekter till samarbetspartner.
I februari 2018 bjöd Atrium Ljungberg, tillsammans med Nacka kommun, in fyra arkitektkontor till ett parallellt uppdrag i Sickla. Uppdraget gick ut på att ta fram ett förslag till utveckling av en 23 våningar hög byggnad i Sickla innehållande tunnelbanestation, kontor, handel och service samt hotell.
- Arkitektkontoren har nu redovisat sina förslag, och alla är av hög kvalitet. Vi har valt ut Kanozi Arkitekter vars förslag håller en hög gestaltningsmässig nivå, samtidigt som de har löst platsens publika delar och kopplingen till den blivande tunnelbanestationen på ett mycket bra sätt, säger Magnus Källgren, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg.
Platsen för byggnaden är där tunnelbanan, omkring 2026, får sin ena stationsuppgång i Sickla, bredvid Tvärbanans och Saltsjöbanans hållplatser. Gällande detaljplan tillåter en byggnad på fem våningar och ett syfte med det parallella uppdraget är att utreda möjligheten till ett högre hus vilket kan ligga till grund för en ny detaljplan.
- Sickla stationshus kommer bli en nod där tunnelbana, tvärbana, bussar och Saltsjöbanan möts. Byggnaden har en intressant balans mellan det lekfulla, eleganta och robusta och kommer bidra till att ge Nacka en intressant stadssilhuett med sina förskjutna, staplade volymer, säger Nina Åman, stadsarkitekt, Nacka kommun.
Flera projekt i Sickla
Utvecklingen av Sickla ingår i Nacka kommuns planer för Nacka Stad och inom denna plan finns ett tydligt förhållningsätt till höga hus. Sickla är ett utvalt område där höga hus kan prövas i en planprocess. I Sickla pågår även flera andra projekt, som Hotell Tapetfabriken, vård- och hälsohuset Curanten samt bostäder på Nobelberget.
- Givetvis är husen grunden i vår verksamhet, men i själva verket är vi mer intresserade av människorna som vistas där. Bra mötesplatser, som lever dygnet runt är en förutsättning för hållbar stadsutveckling och det är vår ambition när vi utvecklar Sickla till stad. Vi ser en oerhörd styrka i områdets blandning av arbetsplatser, handel, skolor, kultur och natur, avslutar Magnus Källgren.