Stort avtryck i den nya staden

15 januari 2019

Det finns stora planer för Göteborg och fler och fler byggkranar tar nu plats i staden. En av de högsta står precis där nya Hisingsbron kommer att landa på fastlandet. Här bygger Vasakronan kontorshuset Platinan som, med sina 72 meter och ett markavtryck stort som en fotbollsplan, blir ett mäktigt landmärke i den nya staden.

I det som kallas Vision Älvstaden ska 5 000 000 kvm byggas i Göteborg, på en yta lika stor som Halmstad. Tanken med det gigantiska stadsutvecklingsprojektet är att binda ihop de båda älvstränderna, inte minst genom den nya Hisingsbron som öppnar lagom till stadens 400-årsjubileum 2021. Vasakronan är först ut att bygga kommersiella ytor i det som i visionen kallas Centralenområdet och deras kontorshus Platinan kommer i allra högsta grad att bidra till förändrad stadsbild i området kring det nya brofästet. 


Bilder: TMRW/Vasakronan Bild nederst höger: TMRW/Stadsbyggnadskontoret
 

Nu händer det

– Det börjar verkligen hända grejer nu och det känns riktigt roligt att få vara en del av detta, konstaterar både Daniel Jighede, Uthyrningschef och Niklas Simonsson, Projektuthyrare, Vasakronan.

– Redan inom ett år kommer man förstå att stadsbilden blir en helt annan, menar Daniel Jighede. 

Just nu är det dock en byggarbetsplats då både brobygget och uppförandet av Platinan har startat. Sakta men säkert levandegörs området och Vasakronan är inte ensamma om att satsa.

– Nedsänkningen av 45:an pågår och Regionens Hus är redan klart och kommer snart att generera ett flöde av folk från andra delar av centrum. Även andra fastighetsägare tar ansvar och utvecklar både hus och hela kvarter. 

Vad som komma skall

Vasakronan har flera fina möjligheter och byggrätter i området och detaljplanen för framtiden ligger klar. Men att starta med just Platinan kändes självklart. 

– Platinan var en bra volym att börja utveckla och påverkas inte av något som händer i närheten, menar Niklas Simonsson. Huset blir en fantastisk dragare för hela det här området. 


Kontorshuset blir 72 meter högt med ett gigantiskt markavtryck där tre stycken Läppstiftet skulle kunna få plats. 


Just nu gjuts trapphusen och en kran som mäter 80 meter ger en liten hint om vad som komma skall. 

– Platinan kommer med sina 60 000 kvm att utgöra ett helt kvarter, fortsätter Niklas. Kontorshuset blir 72 meter högt med ett gigantiskt markavtryck där tre stycken Läppstiftet skulle kunna få plats. 

– Det blir ett stort hus som kommer att synas och som inte kan jämföras med någon annan byggnad i staden, menar Daniel Jighede. 

Inflyttning 2022

Just nu kommunicerar Vasakronan med marknaden och har flera spännande spår att arbeta med. 

– Eftersom det är tre år kvar till inflyttning, Q1 2022, blir det automatiskt stora företag vi pratar med. Företag som måste vara ute i god tid, menar Niklas Simonsson. Det är väldigt tydligt att många, oavsett bransch, ser över och moderniserar sitt sätt att arbeta nu. Alla vi pratar med är inne i den processen. Man planerar för att möta de nya behoven, stärka sitt varumärke och tydligt visa för befintliga och nya medarbetare att man är en modern och attraktiv arbetsgivare.

– Den typen av företag som vi pratar med behöver ha tydliga besked så det är väldigt tacksam att bygget är i full gång och att projektet inte är styrt av något annat. Att vi kan kommunicera en faktisk tidpunkt för inflyttning är en av våra styrkor, fortsätter Daniel Jighede. 


Många styrkor

Men det finns fler starka kort att prata om. Att Scandic valt att göra sin största satsning på länge och öppnar ett hotell om 25 000 kvm med 452 rum, skybar på våning 14, restauranger och stora konferens- och eventytor med mera, är ett av dem.

– Scandic tar flera steg framåt med sitt hotell i Platinan, menar Niklas Simonsson.

 Beslutet om att medvetet knyta upp ett hotell tidigt i projektet skapar både trygghet och liv dygnet runt och driver ett ständigt flöde av människor. All service skapar dessutom fina synergieffekter.

Scandic tar våning 3-8 i besittning och förutom fyra lokaler med service i bottenplan kommer resten av Platinan att bestå av 10 våningar kontor om sammanlagt cirka 

26 000 kvm. Och våningsplanen blir rejäla, de största 4 500 kvm. 

– Alltså kan ett relativt stort bolag faktiskt få plats på ett enda våningsplan, berättar Daniel Jighede. Den ytan motsvarar kanske sju plan i ett klassiskt kontorstorn. 

Men Platinan är verkligen ett tacksamt hus även när ytorna kommer att behöva delas, fortsätter Niklas Simonsson. 

– Vi kan dela ett plan på fem sätt utan att förstöra volym och ytor, där minsta kontorsytan blir knappt 400 kvm. Det finns en inbyggd flexibilitet som betyder att företag kommer att kunna både öka och minska sina ytor under hyrestiden. Det är roligt att se att Platinan klarar av de moderna företagens olika behov och sätt att jobba. Vi ser att bolagen attraheras mycket av möjligheten att kunna sitta samlat på ett våningsplan för att uppnå sitt mål med sin flytt. Det är en förutsättning säger flera, vilket vi är tacksamma för.

För att erbjuda ännu mer flexibilitet kommer Vasakronan också att erbjuda ett eget coworkingkoncept, främst för hyresgästerna. 

– Vi kommer att satsa på coworking i egen regi, men inte av det traditionella slaget, förklarar Daniel Jighede. Få företag vet hur deras närmaste framtid kommer att se ut så istället för att våra hyresgäster ska behöva ta risker och sätta sig i för stora lokaler vill vi istället kunna erbjuda dem projektytor eller liknande. Antagligen viger vi ett helt våningsplan till det här coworkingkonceptet. 


I Platinan skapas olika typer av miljöer där alla får plats. Bild: TMRW/Vasakronan


170 000 kvm

Q1 2022 är det alltså dags för inflyttning i Platinan men Vasakronan sonderar redan terrängen för sina fortsatta projekt i området. För bolaget har gott om byggrätter. 

– Totalt handlar det om 170 000 kvm, berättar Daniel Jighede. Och det enda som inte ligger inom detaljplanen är det som ska byggas ovanpå nedsänkningen av 45:an. 

Men i vilken ordning man tar sig an projekten får tiden utvisa. 

– När Platinan är klar är även den nya bron på plats. Eftersom man då ska börja demontera den gamla får vi ta hänsyn till det och kan till exempel inte börja bygga på andra sidan brofästet där vi har två byggrätter. Men kommer någon till oss i dag och behöver 37 500 kvm kan vi starta projekt nummer två redan nu. Vi behöver inte fråga Staden.

I området har Vasakronan även en mindre byggrätt på 12 000 kvm som man redan börjat skissa på. 

– Här blir det sannolikt ett hus helt i trä, berättar Niklas Simonsson. Vi ser gärna att hela området mjukas upp och vill inte bara använda oss av hårda materialval. 

”Detta är Göteborg”

Och allt handlar inte bara om kontorsytor. 

– Vi bygger ju en hel stadsdel här nere som kommer att länkas ihop med övriga Göteborgs centrum, förtydligar Daniel Jighede. Och detta är verkligen Göteborg; med Läppstiftet, bron över till Hisingen och centralstationen ett stenkast bort. Här vill vi inte bara bygga fräcka hus, vi måste också skapa en meningsfull bebyggelse och ge plats åt liv och rörelse. För alla. Det måste bli en destination även för dem som inte bor och jobbar här.

- Det handlar bland annat om att ge liv till dagens parkeringsplatser och skapa nya stråk. Att ge tillbaka vattnet till göteborgarna helt enkelt, förklarar Niklas Simonsson. 

Och det är inte utan att man får gnugga sig i ögonen och dra lite efter andan när man tittar på visionsbilderna för området. 

- Ja, det kommer att bli en gigantisk skillnad mot i dag, ler Daniel Jighede avslutningsvis. Det känns otroligt kul att få vara med och skapa en ny stad. 


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.