Tio rekommendationer för framgångsrik onboarding

22 oktober 2024

Studier visar att bara en av tio är nöjda med sin onboarding, och att en misslyckad onboarding kan ha stora konsekvenser för både företag och medarbetare. Därför presenterar Axel Johnson nu tio forskningsbaserade rekommendationer för onboarding, med fokus på att nyrekryterade talanger ska känna sig välkomna, trivas och stanna kvar i organisationen. Rapporten är framtagen i samarbete med forskare på institutionen för neurovetenskap på Karolinska Institutet och belyser vikten av en genomtänkt onboardingprocess som stärker både individer och företag.

Bild: Unsplash
Bild: Unsplash

Forskning visar att den första tiden på en ny arbetsplats är avgörande för individens välmående och produktivitet. En framgångsrik onboarding minskar både stress och personalomsättning, samtidigt som företagets produktivitet och lönsamhet ökar.

Men trots detta är onboarding ofta inte ett prioriterat område i medarbetarresan. Enligt studier anser endast 12 procent av tillfrågade att deras onboarding har varit tillfredsställande, vilket i värsta fall kan ha stora konsekvenser som ökade stressrelaterade sjukskrivningar. Detta parallellt med kostnader för arbetsgivaren i form av outnyttjad potential och hög personalomsättning. Detta visar hur viktig en effektiv och inkluderande onboarding är för både medarbetarens och företagets framgång.

I ett samarbete mellan Axelerate, Axel Johnsons verksamhetsområde för inkludering, medarbetare på Axfood och Martin & Servera, professor Petter Gustavsson och leg. psykolog och postdoktor Elin Frögéli vid Karolinska institutet har vi därför tagit fram forskningsbaserade rekommendationer för onboarding.

Ambitionen är att genom rekommendationerna inspirera och stödja bolag i att skapa en inkluderande arbetsmiljö där alla medarbetare kan känna sig välkomna och utvecklas. Det handlar om konkreta råd som att prioritera det fysiska mötet och att inte bara berätta om företagets värderingar, utan att även efterleva dem i praktiken.

– Den första tiden på en ny arbetsplats är en period av intensivt lärande, som också kan vara förknippad med stress. Risken är att stressen leder till brist på återhämtning och sämre inlärning, därför är bra introduktionsinsatser avgörande för att minska stressen, maximera lärandet och hjälpa nya medarbetare att integreras, säger Petter Gustavsson, professor i psykologi, institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.

– Vi har arbetat med att stärka och mäta graden av inkludering inom våra bolag sedan 2014 och ser onboarding som ett avgörande steg för att skapa en arbetsmiljö där mångfaldiga team kan trivas och bidra till sin fulla potential. Vi är övertygade om att vi liksom det övriga näringslivet kan bli mycket bättre inom det här området. Vi delar de här rekommendationerna för att bidra till en bättre arbetsmarknad och hoppas att det kommer att skapa värde för både medarbetare och arbetsgivare, säger Nasim Khosravi, Head of Axelerate, Axel Johnson.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.