Upside Stories först ut i Främre Boländerna

17 oktober 2024

Vectura Fastigheter tar nu nästa steg i utvecklingen av sitt nya innovationskluster Upside Stories i centrala Uppsala.

Bild: Vectura Fastigheter
Bild: Vectura Fastigheter

Vectura Fastigheter utvecklar dynamiska och nyskapande platser där näringsliv, forskning och akademi möts och samverkar för morgondagens innovationer. Med Uppsala universitet, ett av Europas främsta lärosäten, Akademiska Sjukhuset, och en rad framstående bolag inom life science och tech, har Uppsala länge varit attraktivt som ett kunskapsintensivt nav.


Nu satsar Vectura Fastigheter i Främre Boländerna med två nya kvarter om totalt 30 000 kvm som ger Uppsala ett nytt innovationskluster i en stadsdel som, trots sitt centrala läge, länge varit en bortglömd del av staden. Första destinationen för ca 1 000 arbetsplatser är klar år 2027.  Med 5 minuters promenad till Uppsala central har platsen ett unikt läge som man enkelt når från andra delar av Sverige och världen.

-I takt med att våra kluster står klara runt om i Sverige ser vi en efterfrågan på en liknande destination i Uppsala. Det blir en viktig pusselbit i vårt nationella nätverk. Här finns talangerna, de innovativa bolagen och den rätta infrastrukturen som gör att vi vill investera långsiktigt. Vi ser redan nu ett stort intresse för Upside Stories och möjligheten att få tillgång till flera av våra communities, säger Joel Ambré, vd på Vectura Fastigheter.

Vectura Fastigheters framstående stadsutvecklingsprojekt och kluster som Forskaren i Hagastaden, The Loop i Lund, GoCo Health Innovation City i Mölndal och Näst Innovation Destination Torslanda har blivit levande ekosystem som alla bidrar till att stärka Sveriges konkurrenskraft inom life science, sustainability och tech. Satsningen i Uppsala är ett naturligt steg i Vectura Fastigheters fortsatta tillväxt och utveckling av destinationer där innovation och samverkan är i fokus.

Ambitionen är att förvandla ett slumrande industriområde till en kunskapsintensiv stadsdel med puls och kreativitet. Under den årliga ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala i november sätter Vectura Fastigheter fokus på Främre Boländerna med ett nytt ljuskonstverk som tagits fram i samarbete med Yoke. Den danska designstudion är känd för att skapa digitala verk och upplevelser som blir bärande delar i platsutvecklingen.

-Jag är glad att vi nu tillsammans med Uppsala kommun symboliskt kan rivstarta och ta nästa steg i Främre Boländerna. Utvecklingen sker nu och rivstarten synliggör den omvandling som planerats under lång tid. Redan under 2027 kan den första byggnaden i området stå klar. Och redan i november bjuder vi Uppsalaborna på ett fantastiskt ljuskonstverk för att lysa upp denna spännande plats, säger Katarina Fu, affärsutvecklare på Vectura Fastigheter.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.