”Vi har alltid något att erbjuda”

17 december 2021

Castellum är ett av Sveriges största fastighetsbolag och erbjudandet till hyresgästerna är minst sagt brett. I portföljen finns exempelvis både nybyggnadsprojekt, stora kontor, mindre kontor, nyckelfärdiga kontor, lager, produktionslokaler och coworking spaces. Och Göteborg är inget undantag. Här stavas möjligheterna just nu Emigranten Göteborg, Lilla Bommen, Balansen, Gateway Säve, Högsbo, United Spaces med mera. Dessutom är Castellum en av världens mest hållbara kontorsutvecklare och ett fastighetsbolag som hela tiden vill utmana sig själva.

Snart två år i en pandemi har inte hindrat Castellum från att fortsätta leverera, planera, visionera och agera. Visst råder en osäkerhet fortfarande men Helen Sandberg, uthyrningschef på Castellum Region Väst, berättar om jättefina bruttouthyrningssiffror.

– Vi har haft en fantastisk uthyrning! Visst märks det att många av våra befintliga hyresgäster funderar på sin situation och sin verksamhet och att flertalet inte riktigt landat i något beslut ännu. Vi har därför flyttat fram en del avtalstider ett år för att företagen ska få extra tid på sig. Men de som faktiskt varit tvungna att röra på sig har vi fångat upp, precis som vi gör i andra konjunkturförändringar. En av våra styrkor som hyresvärd är att vi har ett stort fastighetsbestånd i många geografiska lägen och om hyresgästen får ändrade lokalbehov under avtalstiden har vi större möjlighet att erbjuda en annan lokal. Vi märker tydligt att det här är extra viktigt för kunden i val av hyresvärd.

Högsbo lockar

I Göteborg märker Castellum ett ökat intresse för områden som exempelvis Högsbo.

– Behovet av att sitta i centrum, på grund av mervärdet i att kunna göra ärenden och förenkla sitt livspussel, är inte lika starkt längre eftersom många fortfarande sitter en hel del hemma och kan göra ärenden på nätet till exempel, konstaterar Helen Sandberg. Många väljer istället att sitta strax utanför stan för att slippa köerna, speciellt om man inte är inne på kontoret alla dagar i veckan.

Lilla Bommen är ett område som vi upplever att man som lokalsökande lite glömt bort.

Mervärdet i exempelvis Högsbo är att det också blir en helt annan budget. Även i helt nyrenoverade lokaler.

– Det börjar verkligen hända saker i Högsbo. Vi har satsat på att renovera fina ytor i vårt befintliga bestånd här och resultatet blir mycket prisvärda lokaler. Vi gör kontoren helt nyckelfärdiga och flyttar dit själva för att kunna ha det som en referenslokal och ett showroom. Vill ett företag skriva avtal på just den lokalen sedan så flyttar vi vidare och gör om proceduren någon annanstans.

Effektiv återbruksprocess

Castellums nya koncept, ”Nyckelfärdigt kontor”, förenar hållbarhet och hälsa med maximal flexibilitet och service. I konceptet ingår allt som behövs, det är bara att flytta in, dessutom består inredningen nästan helt av återanvända möbler.

– Den här typen av effektiv återbruksprocess ingår i vårt mål att vara klimatneutrala år 2030, förklarar Helen Sandberg.

I Göteborg har Castellum tagit krafttag för att accelerera återbruket vid kundanpassningar och just i Högsbo finns det fina exempel på detta. Ett helt våningsplan på kontorshotellet på EA Rosengrens gata 32, totalt 860 kvadratmeter, är renoverat med material och inredning som lever vidare från projektet Balansen i Gamlestaden.

– Vi startade renoveringen av kontorshuset Balansen i Gamlestaden 2016 och med material därifrån har vi kunnat höja standarden på lokaler i bland annat Högsbo. Det känns verkligen jätteroligt och det har blivit så fint! Dessutom ger det bra effekt både hållbarhetsmässigt och ekonomiskt och blir en win-win-win för klimatet, för kunden och för oss som fastighetsägare.

Världsledande i hållbarhet

För Castellum ligger hållbarhet högt på agendan och arbetet uppmärksammas och bär frukt på flera olika sätt. Nyligen kom pressmeddelandet om att Castellum rankas på sjätte plats bland hela världens fastighetsbolag och för sjätte året i rad uppnår man toppbetyg på S&P Corporate Sustainability Assessment (S&P CSA) och är därmed det enda nordiska fastighetsbolaget som inkluderas i Dow Jones Sustainability Indeces, S&P 500 ESG och flera andra tillhörande hållbarhetsindex. Endast sex svenska företag finns med på årets lista och Castellum är alltså åter igen det enda nordiska fastighetsbolag som lyckas matcha indexets tuffa kriterier och ta sig in på listan över världens mest hållbara bolag. Nyligen släpptes även Global Real Estate Sustainability Benchmark, som för sjätte året i rad visar att Castellum är världsledare i hållbarhet även inom kategorin kontor/industri med 95 poäng av 100 möjliga. Så det finns tydliga bevis på att Castellums hållbarhetsarbete är ett internationellt vinnande koncept.

– Hållbarhetstänket löper igenom allt vi gör, konstaterar Helen Sandberg. Vi måste hela tiden tänka långsiktigt, hållbart och utmana oss själva.

Balansen in i framtiden

Så, förutom Högsbo, vad har Castellum mer att erbjuda i Göteborg? Vi återvänder till Balansen, den historiska byggnaden i Gamlestaden som Castellum satte tänderna i för några år sedan. Här har man förnyat den 12 000 kvm stora byggnaden för att möta dagens och framtidens sätt att jobba. Ett stort avtal har bland annat tecknats med Nouryon, en av världens största aktörer inom specialkemi, som framtidssatsar och skapar ett företagscenter för sina närmare 400 anställda inom affärs- och servicefunktion här.


– Nouryon har redan tagit ännu mer yta men vi har fortfarande några vakanser kvar. Dessutom håller vi på att diskutera med en restaurang-operatör. Det händer mycket i Gamlestaden så det känns extra kul att det på vår befintliga mark kommer kunna införlivas både ytterligare kommersiella ytor och även bostäder i en ny detaljplan.

Årets bästa byggnad?

Castellum är också aktiva i ett annat utvecklingsområde i stan, på Masthuggskajen. Här tog man sig an en 100 år gammal detaljplan för några år sedan då man såg möjligheten att bygga klart kvarteret kring det anrika Amerikahuset. Resultatet blev kontorshuset Emigranten Göteborg som nyligen blev nominerat till priset för ”årets bästa byggnad” från Per och Alma Olssons fond.

– Tävlingen är inte avgjord ännu men enbart nomineringen är ju en bekräftelse och en kvalitetsstämpel då priset lyfter fram en byggnads totala kvaliteter, inte bara utformningen, menar Helen Sandberg.

Den storsatsande IT-koncernen Fellowmind, med de tre svenska systerbolagen Dqc, Endeavor och Orango, flyttar in och hyr totalt över cirka 50 % och diskussioner förs just nu med fler.

– Alldeles nyligen signade vi en hyresgäst till bottenplanet och vi har också dialoger igång gällande det sista lediga våningsplanet på 800 kvm.

3 000 000 kvm mark

Castellum är också stora inom lager och logistik och med Hisingen Logistikparks etapper färdigbyggda och fullt uthyrda ligger nu fokus istället på Gateway Säve. Säve flygplats förvärvades i december 2018 och Castellum fick därmed tillgång till ett fantastiskt utvecklingsområde om drygt 3 000 000 kvm mark. Gateway Säve ska utvecklas etappvis inom en 10-årsperiod och här planerar Castellum att totalt bygga närmare 800 000–900 000 kvm moderna logistik- och verksamhetslokaler plus testytor för fossilfria och självkörande fordon i luften och på marken. För den långsiktiga utvecklingen av området krävs nya detaljplaner men redan i höstas startade bygget av SEEL, Sveriges testbädd för elektromobilitet, och i år påbörjas den första detaljplanen.

– Samtidigt utvecklar vi det befintliga beståndet här och har även etablerat ett coworkingkoncept eftersom styrkan med Gateway Säve är just närheten till andra aktörer som delar visionen om fossilfri mobilitet och logistik. Och här vill vi som fastighetsägare bidra med samlokaliseringsmöjligheter för att accelerera utvecklingen av bland annat elektrifieringen av fordonssektorn, förklarar Helen Sandberg.

Möjligheter på Lilla Bommen

Ett stort fokus ligger just nu också på Lilla Bommen inne i Göteborg där Castellum ser möjligheter öppna sig.

– Lilla Bommen är ett område som vi upplever att man som lokalsökande lite glömt bort. Kanske är det alla infrastrukturpaket som skrämmer men man kan få mycket för pengarna här. Nu börjar också strukturen i området runt omkring sätta sig, den nya bron är på plats och nybyggnads- och renoveringsprojekten i närheten blir ett fint komplement till vårt bestånd. Dessutom är läget perfekt för dem som kommer med regionalbussar, tåg eller spårvagn, med gångavstånd från centralstationen.

Den här typen av effektiv återbruksprocess ingår i vårt mål att vara klimatneutrala år 2030.

Castellum äger Lilla Bommen 4, 5 och 6, fastigheter med bra skyltläge ut mot leden.

– Vår största vakans är på 1 300 kvm, fördelat på två plan, dessutom har vi ett kontor på 500 kvm och ett på 300 kvm. I ett par av lokalerna kan vi göra större investeringar vilket innebär att hyresgästen får vara med och påverka och jobba både med arkitekter och framtida arbetssätt. Även på Östra Hamngatan 16, i samma hus som United Spaces, kommer det snart ett par fina vakanser, fortsätter Helen Sandberg. Det är halva plan 6 och halva plan 4, på vardera 1 200 kvm, som blir lediga.

Störst av allt

Men fastigheter, projekt och lokaler i all ära, det absolut största för Castellum framöver är givetvis uppköpet av fastighetsbolaget Kungsleden.

– Visst är detta det absolut största för oss i närtid, konstaterar Helen Sandberg. Den här affären är verkligen ett konkret bevis på att det händer saker i Castellum – hela tiden. Det ska bli jätteroligt och betyder att vårt erbjudande kommer bli ännu bredare framöver.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.