Viared sätter Borås på kartan
29 januari 2019
Hög investeringsgrad, mycket industrimark och en stor portion framtidstro. Jorden snurrar fort för näringslivschefen Anders Glemfelt som själv beskriver läget i Borås som: ”All time high”.
Det regnar, staden är ful och människorna är snåla. Karikatyren som målas upp av Borås är lika bred som den är missvisande. Särskilt när det kommer till stadens näringsliv. I sann knalleanda frodas stadens entreprenörskap och många företag ligger i framkant. Exempel på detta är antalet e-handelstransaktioner där Borås dominerar på svenska marknaden. Sanningen är att Borås mår bra – kanske bättre än någonsin.
Överlag går det väldigt bra – det är all time high. Det kan man exempelvis se när det gäller försäljning av industrimarker. Vi har många kunder och framför allt nya kunder som vill etablera sig i Borås, säger näringslivschefen i Borås, Anders Glemfelt.
Hög etableringsgrad
Det växande industriområdet på Viared har väl knappast undgått någon inom näringslivet. Totalt har mer än 150 företag etablerat sig där. Bara i år har det tillkommit 12-15 nya företag på en yta av drygt 150 000 kvadratmeter. Industrimarken väst om stan lockar intressenter från hela landet och tillväxten ser ut att fortsätta.
- Flera företag i Borås växer kraftigt. Om man har anknytning till textil och/eller handel så är Viared en bra plats. Dels för att det finns bra kommunikationsmöjligheter, dels för den breda kunskapen inom logistik och textil. Borås har länge varit duktig inom dessa områden och det fortsätter även i dag, säger Anders Glemfelt.
Den rådande högkonjukturen är också en viktig bidragande faktor bakom den starka tillväxten av Boråsföretag. Om de växer sig för stora för sina befintliga lokaler så lockar Viared med färdig industrimark som är byggbar.
- Allting finns på plats, det är inte så att man kommer till ett skogsområde. Marken är grovplanerad och det går relativt fort att bygga stora fastigheter. 8-12 månader är inte svårt att klara, säger Glemfelt.
Stora aktörer som redan finns eller planerar att utöka sin verksamhet på Viared är exempelvis Ellos och Speed Group. Den senare dubblerar sin anläggning till 83 000 kvadratmeter. Dessutom ska även Fristads huvudkontor placeras i området och Continental flyttar sin däckhantering från Gislaved till Borås. Trycket på Viared har varit så stort att man nu tittar på att expandera ännu längre västerut.
Det finns diskussioner om att förlänga Viared mot Bollebygd och Göteborg. Men även åt andra hållet kring 27:an ner mot Småland. Vi har även andra områden vi tittar på men Viared är absolut hetast just nu, säger Glemfelt.
Ett annat område under utveckling i Borås är Nordskogen norr om stan längs riksväg 42. Där diskuteras även bostäder vilket gör att det kan bli svårt för tillverkande industrier att etablera sig på området. Däremot börjar nu mindre företag att få upp ögonen för Nordskogen.
Vi håller på att finjustera planen för Nordskogen. Vi har industrimark till försäljning där nu, men vi tittar lite på den politiska beredningen som sker och det kommer ett beslut 2019 om hur vi ska gå vidare med Nordskogen, säger Anders Glemfelt.
Framtidens leveranser
Samtidigt som trycket på Viared ökar, blir också de logistiska utmaningarna större. Därför har projektet ”Borås connected” dragit igång. Tillsammans med Volvo och Chalmers spånar aktörerna hur framtidens leveranser ska se ut. Det arbetet delas in i tre delar; transport till Göteborgs hamn, containerdistributionen på Viared och stadsnära projekt.
- Vi tittar på autonoma transporter och seriekoppling av lastbilar. På Viaredsområdet kommer vi testa förarlösa fordon som ska transportera containrar inne på industriområdet. Det innebär att företag kommer att kunna hantera godset på ett helt annat sätt än i dag. Det tredje steget handlar om mindre transporter inne i city och idén om att bygga en logistikhub som levererar till restauranger och affärer, säger Anders Glemfelt.