Werket kammar hem stadsbyggnadspris
23 januari 2024
Före detta Statliga verkens tegelbyggnad i centrala Jönköping har fått nytt liv med ett inglasat torg och ett stråk rakt igenom byggnaden. Juryn beskriver att interiören genom återbrukat glas, tegel och trä har fått en 70-talskänsla. Werket tilldelades Jönköpings kommuns trettionde stadsbyggnadspris.
Stadsbyggnadspriset fyller 30 år och finns för att lyfta fram byggnader och miljöer i vår kommun, som på olika sätt bidrar till att utveckla vår stadsmiljö. Priset uppmärksammar hur det nya passar in med det gamla, hur innovativa projekt bidrar i staden och visar exempel på fina renoveringar av äldre arkitektur.
Under hösten fick Jönköpings kommun in 25 förslag på projekt färdigställda under året, fördelat på de tre klasserna God arkitektur, God byggnadsvård och God livsmiljö. Åtta projekt slutnominerades i de tre kategorierna och politikerna i stadsbyggnadsnämnden har beslutat om vinnaren.
Vinnare av Stadsbyggnadspriset 2023 och klassen God byggnadsvård
Det var Castellum och Yellon som tog emot Stadsbyggnadspriset 2023 för ombyggnationen av den 200 meter långa tegelbyggnaden Werket i centrala Jönköping. Förutom det stora priset fick de även diplom i klassen God byggnadsvård. Werket är idag en mötesplats med coworking, flexibla och traditionella kontor samt serviceverksamheter.
Juryns motivering:
”Ett innovativt återbruksprojekt där före detta statliga verkens 200 meter långa borg i massivt tegel fått ett nytt stadsmässigt stråk tvärs genom, en ny inglasad mötesplats som ett inre torgrum som bidrar till stadsdelen. De slutna fasaderna har med enkla medel förfinats och öppnats upp mot nya stråket i väster genom sågade nischer. Interiören har genom återbrukat glas, tegelkross och barkborreskadat trä fått en sinnlig touch av 1970-tal."
– Här har man haft ett hållbart tänkande genom att se möjligheterna i en befintlig byggnad, tagit tillvara på den och de material den bjuder på. Nu har denna tegelbyggnad öppnats upp med stora fönster i gatuplan, passager och en innergård som sluts av ett glastak. Man har låtit bra klinkergolv vara kvar, återvunnit glas och dessutom satsat på att använda barkborreangripet trä. Det här är ett fint exempel på återbruk i tiden för Jönköpings kommun, säger Ann-Marie Hedlund (L), stadsbyggnadsnämndens ordförande.