Återbrukad inredning ett klick bort

12 november 2020

Hållbarhet ligger högt upp på mångas agenda idag och viljan att använda återbrukad inredning finns både hos arkitekter och slutkund. Men vägen dit måste bli enklare och det sortiment som faktiskt finns tillgängligt på marknaden måste göras synligt. Därför lanseras nu Place2Place, en e-handelsplats där återbrukad inredning blir synlig och sökbar. Både för säljare och köpare.

Place2Place.jpg
De som står bakom den nya e-handelsplatsen Place2Place heter Ola Göransson och Daniel Stridh.

De som står bakom den nya e-handelsplatsen Place2Place heter Ola Göransson och Daniel Stridh. Efter att ha jobbat i inredningsbranschen i många år tillsammans var det till slut för mycket som skavde.   

- Fler och fler återförsäljare hämtade hem produkter längre och längre ner i Europa och Asien för att kunna matcha priser och erbjuda billigare produkter, beskriver Ola.

Det finns även siffror som talar sitt tydliga språk. 

- Inredningsbranschens business to business-segment producerar årligen inredning för 6 miljarder kronor, dessutom importeras det för ytterligare 3 miljarder. En siffra som dessutom bara stiger. Återbruksförsäljningen däremot står, högt räknat, endast för max 400 miljoner kronor, inklusive tjänster.

Med Place2Place vill vi väcka frågan på allvar, titta på återbruk på ett sunt sätt och göra det som finns på marknaden tillgängligt.

Så varför är siffran för återbrukad inredning så låg när alla pratar om det? Den frågan ställde sig Ola och  Daniel och kom fram till svaret - att det helt enkelt är för svårt. 

- Processen är för omständlig, trösklarna är för höga, man vet inte vart man ska leta och det är väldigt tidskrävande att försöka få ihop en kollektion. Så vi beslutade oss för att ta hand om den kedjan och göra det på riktigt. Med Place2Place vill vi väcka frågan på allvar, titta på återbruk på ett sunt sätt och göra det som finns på marknaden tillgängligt. För alla. 

Synligt och tillgängligt

De kom fram till att lösningen behövde vara transparent och digitaliserad. 

- Allt började med en tom whiteboard, därefter har vi ritat upp allt som vi velat fylla sajten med, sida för sida. Det fanns nämligen ingen e-handelsplattform som stödjer cirkulär handel, bara sådana som stödjer de med lagerhållning. Och det var likadant när vi skulle implementera vår betalväxel. Så att vi är först med detta är vi tämligen säkra på. 

På Place2Place kan tillverkare, återbruksförsäljare och företagskunder lägga ut sin återbrukade inredning till försäljning och bli en del av ett cirkulärt flöde där alla kan vara både köpare och säljare samtidigt, dessutom med minimal insats. 

- Alla kan lägga ut sitt sortiment på vår sida, det är bara att fotografera med mobilen och ladda upp bilderna. Det tar 40 sekunder och kostar inget. På det här sättet blir möblerna sökbara på ett enkelt sätt och det skapas en översikt över vad som finns tillgängligt på marknaden här och nu. 

Samlat svenska tillverkare

På Place2Place finns också ett stort antal svenska tillverkare samlade. 

- För oss är det viktigt att vi i första hand använder våra inhemska tillverkare. De står för bra kvalitet och producerar produkter som tål att användas igen och igen. Till en början kommer 15 svenska tillverkare att lägga upp sin svans på vår sida, förklarar Ola.

Svansen är tillverkarnas provmöbler som används för olika mässor, provmöbleringar och egna utställningar och som det sedan ofta inte finns någon marknad för. 

- 3-10% av en tillverkares produkter består av sådana här provmöbler som ofta bara slängs eller magasineras. Nu kan man istället lägga ut dem på vår sida och få allt sålt, kanske till och med innan mässan är slut.

Från plats till plats

Det sortiment, som kanske är det allra största men som inte syns alls, är all den inredning som är på väg att avyttras från olika kontor men som fortfarande står på plats i kundernas lokaler. Oftast blir denna inredning en intern fråga och inte sällan blir den snabba lösningen att allt slängs eller ges bort. En lösning som innebär dyra transportkostnader plus onödiga Co2-utsläpp. 

För oss är det viktigt att vi i första hand använder våra inhemska tillverkare.

- Genom att istället lägga ut möblerna hos oss kanske man kan hinna sälja sitt gamla sortiment innan den nya inredningen kommer. Allt skickas direkt till de nya brukarna. Från plats till plats, helt enkelt. 

Den totala mängden produkter på Place2Place kommer med råge överstiga det utbud man idag kan välja ibland, konstaterar Ola vidare. 

- Dessutom kan man förfina sin sökning genom att filtrera på avstånd, färg, tillverkare, typ av möbler och skick med mera. 

Plattformen har även knutit till sig servicepartners runt om i landet som kan erbjuda frakt, montering, omklädning/tapetsering med mera. 

- Vi tror att det är en fördel om kunden själv kan välja partners utifrån sina egna prioriteringar.

Många vinnare

Att nu kunna lansera Place2Place är en milstolpe, inte minst för grundarna Ola och Daniel, men förhoppningsvis även för branschen. 

- Vi har fått ett fantastiskt mottagande när vi varit ute och presenterat oss för tillverkarna. För dem blir vår marknadsplats viktigt även i deras eget hållbarhetsarbete. De kan nu säga att de har no waste, att alla deras produkter är tänkt till en slutkund. Även återbruksförsäljarna har visat stort intresse då de, med hjälp av denna marknadsplats, når ut i hela Sverige med sitt lagersortiment.

Och givetvis är det roligt att vara först i branschen – men också viktigt, säger Ola avslutningsvis.

- Jag tror inte att vi upplevs som ett hot av någon, det viktigaste för oss är att vi kan jobba tillsammans och visa vad vi alla kan bidra med. Att vi lyfter frågan om återbruk på ett sunt och enkelt sätt. Det finns många vinnare i detta. 


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.