Cirkulära möbler får stå tillbaka
25 mars 2025
Begagnade möbler har stora klimatmässiga och ekonomiska fördelar, och sedan 2022 finns ramavtal på plats för att främja cirkulära möbelflöden i offentlig verksamhet. Ändå dominerar nyproduktion när statliga myndigheter inreder sina lokaler. Enligt färsk statistik från Kammarkollegiet, som återbruksaktören Rekomo analyserat, utgjorde återbrukade möbler endast en bråkdel av inköpen under 2024. –Nu är det hög tid att göra allvar av de höga hållbarhetsambitionerna, säger Jonas Åström, VD på Rekomo.
Den svenska nyproduktionen av kontorsinredning släpper ut 170 000 ton koldioxid varje år. För att underlätta cirkulära möbelflöden inom statliga verksamheter tecknades år 2022 ett ramavtal som gör det enklare att köpa in återbrukad kontorsinredning. Detta med förhoppningen att öka andelen återbrukade möbler på arbetsplatser – något som både är ett miljömässigt och ekonomiskt hållbart alternativ.
Enligt statistik från Kammarkollegiet har inköpen av begagnade möbler visserligen ökat något sedan ramavtalen för cirkulära möbelflöden infördes men det har även inköpen av nyproduktion gjort. Återbruk utgör dessvärre endast några fåtal procent av de totala möbelinköpen under 2024. Jämför man hur ramavtalen för nyproduktion respektive återbruk använts under det andra halvan av året, står nyproducerad inredning för hela 95 procent – 279 miljoner mot 15,6 miljoner kronor. Med andra ord dominerar fortfarande nyproduktion stort när statliga myndigheter köper inredning till sina lokaler.
Rekomo är Sveriges ledande aktör inom återbrukad kontorsinredning, och en av de leverantörer som upphandlats genom det statliga ramavtalet för cirkulära möbelflöden. Jonas Åström, VD på Rekomo, är glad över att se återbruksmarknaden nyttjas allt mer – men menar att omställningen till begagnade alternativ går för långsamt.
– Idag har många statliga myndigheter och verk ambitiösa hållbarhetsmål. Men någonstans på vägen glöms, eller prioriteras, inredningen bort – trots de stora besparingar som kan göras av både koldioxidutsläpp och skattepengar.
Nu är det hög tid att göra allvar av de höga hållbarhetsambitionerna genom att tänka cirkulärt i fler led och nyttja de resurser vi har att tillgå, säger Jonas Åström, VD på Rekomo.
En av de verksamheter som nyttjat det statliga ramavtalet och Rekomo för cirkulära möbelflöden är Utbetalningsmyndigheten. Under 2024 utrustades deras 1 770 kvadratmeter stora kontor med begagnade möbler från Rekomo. Utöver en kostnadsreduktion på cirka 60 procent, sparades också 32 ton i koldioxidutsläpp – med andra ord en win-win för både verksamheten och planeten.
– Vill man så kan man – det är Utbetalningsmyndigheten ett strålande exempel på. Processen att beställa återbrukade möbler genom ramavtalen är otroligt smidig, och skiljer sig inte mycket från att handla som privatperson på nätet. Dessutom finns återbruksaktörer i hela landet med lager fulla med kvalitetsmöbler, redo att stå till tjänst. Om det trots allt känns som ett stort och ovant steg – sträck ut en hand. Det är enklare än vad många tror. Vi kommer fortsätta arbeta för att sprida kunskapen om ramavtalens funktion och stora potential, med förhoppning om helt annan statistik när 2025 sammanfattas, säger Jonas Åström.
Rekomos tre tips för hållbar kontorsinredning:
1. Restaurera i första hand
Innan några inköp görs är det alltid bra att undersöka om möblerna som redan finns på plats kan restaureras på något sätt. Kanske är det bara en omtapetsering som behövs för att kontorsstolen ska kunna fortsätta användas i många år till! Rekomo hjälper gärna till genom sina tapetseringstjänster i sina verkstäder i Göteborg, Stockholm och Malmö.
2. Vid möbelinköp – utforska återbrukade alternativ
Andrahandsmarknaden för möbler är enorm – alla de möbler som produceras idag finns ofta redan begagnat, i riktigt fint skick. Vänd dig alltid till återbruksmarknaden i första hand om din verksamhet ska inreda kontoret. Kompletta listor med alla leverantörer av återbrukad kontorsinredning finns att tillgå på hemsidan för respektive ramavtal.
3. Välj hållbart om nyproduktion är enda alternativet
Om återbruksmarknaden trots allt inte har det du söker, bör du prioritera produkter som är av hög kvalitet och tillverkas av miljövänliga material. Vårda dem väl och prioritera att reparera dem om de går sönder. Kasta inte fungerande möbler på tippen, utan undersök först om de kan komma till användning någon annanstans.
Se alla lediga lokaler i Sverige här.