4 av 5 trivs med sitt jobb – Men 1 av 3 har varit sjukskriven

19 september 2024

Trots stress, önskningar om kortare arbetsvecka och behov av mer semester trivs svenskarna på jobbet. 86 procent uppger att de antingen trivs mycket bra eller ganska bra på sin arbetsplats eller motsvarande. Dock har nära var tredje person varit sjukskriven till följd av stress eller psykiskt dåligt mående på jobbet.

Bild: Cool Company
Bild: Cool Company

I en ny undersökning gjord av Verian Sifo på uppdrag av frilansbolaget Cool Company kartläggs svenskarnas syn på och känslor kring sitt arbetsliv. Undersökningen visar bland annat att hela 72 procent av svenskarna ofta eller ibland känner sig stressade på jobbet, att varannan upplever att man har för få semesterdagar årligen samt att 77 procent är positiva till fyradagars arbetsvecka.

Trots önskningar om färre timmar och dagar på arbetet trivs svenskarna på jobbet. Hela 86 procent av svenskarna som har en anställning uppger i undersökningen att man trivs bra eller mycket bra på sin arbetsplats. Samma positiva tongångar hörs hos frilansarna. 84 procent uppger att de trivs och lika många säger även att man önskar fortsätta frilansa i framtiden.

– Svenskarna vill hitta en bättre balans mellan fritid och arbetstid. Däremot verkar inte själva arbetsplatsen vara något man vill bort ifrån givet att trivseln på svenska arbetsplatser är så pass hög, det är snarare att man vill ha mer tid till privatlivet, säger Matilda Backelle, kommunikationschef Cool Company.

Dubbelt så många kvinnor som män sjukskriver sig

Fler kvinnor än män känner sig stressade på jobbet. 21 procent av kvinnorna känner sig ofta stressade, jämfört med 13 procent av männen. Främst är det unga kvinnor, åldrarna 18–29 år, som drabbas, där 23 procent svarar att de ofta känner sig stressade på jobbet. Vilket kan jämföras med de unga männen som är den grupp som känner minst jobbstress. Där svarar enbart fem procent att de ofta känner stress på jobbet.

Stress som är relaterat till jobbet får dessutom konsekvenser för många som till och med leder till sjukskrivningar. Hela 27 procent av svenskarna har någon gång sjukskrivit sig på grund av stress eller dåligt psykiskt mående på jobbet. Men det skiljer sig även här mellan männen och kvinnorna. 18 procent av männen har någon gång sjukskrivit sig, jämfört med dubbelt så många kvinnor, 37 procent.

– Den stora skillnaden mellan män och kvinnor kan bero på flera olika faktorer, men det obetalda och osynliga arbetet på både arbetsplatsen och i hemmet som ofta landar på just kvinnor är säkerligen en faktor, säger Matilda Backelle.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.