Advokaterna svarar
23 maj 2018
Indirekt besittningsskydd, vad innebär det vid uppsägning för avflyttning? Det är frågan som Bo Sjöholm och Klara Dahlqvist på MAQS Advokatbyrå svarar på denna gången.
En lokalhyresgäst har som utgångspunkt ett så kallat indirekt besittningsskydd enligt bestämmelserna i 57-60 §§ hyreslagen (12 kap. jordabalken), om inte hyresförhållandet upphör innan det har varat längre än nio månader i följd. Detta innebär att man som hyresvärd måste ha en godtagbar anledning för att vägra förlänga avtalet med hyresgästen. Det indirekta besittningsskyddet medför inte att det inte ”går att bli av med” en hyresgäst men det kan bli kostsamt om hyresvärden inte har tillräckligt starka skäl. Om hyresvärden säger upp hyresgästen utan godtagbar anledning kan hyresvärden bli skadeståndsskyldig gentemot hyresgästen för den ekonomiska skada som han eller hon förorsakas på grund av att hyresförhållandet upphör.
ersättning
Den ersättning som hyresvärden kan bli skyldig att utge till hyresgästen ska motsvara minst en årshyra för lokalen enligt det uppsagda hyresavtalet. Orsakas hyresgästen en skada som inte täcks av denna ersättning kan hyresvärden även behöva stå för denna skada. Flera rättsfall på senare år visar att ett sådant skadestånd kan bli mycket högt. Bland annat har Stockholms Stad fått betala mer än 136.000.000 kr för att man sagt upp en restauranghyresgäst utan att ha tillräckligt starka skäl.
Om
hyresavtalet sägs upp på grund av att huset ska rivas eller byggas
om, måste hyresvärden anvisa hyresgästen en godtagbar
ersättningslokal. Gör hyresvärden inte det blir han eller hon
skadeståndsskyldig. För att lokalen ska vara godtagbar krävs att
hyresgästen ska ha ungefär samma förutsättningar att driva sin
verksamhet i den nya lokalen som i den gamla. Är man osäker på om
en lokal är godtagbar eller ej kan part begära att hyresnämnden
uttalar sig om detta.
Om hyresavtalet sägs upp på grund av att huset ska rivas eller byggas om, måste hyresvärden anvisa hyresgästen en godtagbar ersättningslokal.
Blir man som hyresgäst uppsagd utan godtagbar anledning ska man vända sig till hyresnämnden för medling. En sådan ansökan måste ha kommit hyresnämnden till handa inom två månader från uppsägningen för att hyresgästen ska ha rätt att få skadeståndsfrågan prövad i allmän domstol i ett senare led. Missar hyresgästen denna frist står han eller hon utan besittningsskydd. Därför är rådet till hyresgäster att alltid hänskjuta ärendet till nämnden när man har fått en uppsägning. Blanketter för detta finns på hyresnämndens hemsida.
Kan avtalas bort
Om hyresvärden och hyresgästen i en särskilt upprättad handling har kommit överens om att hyresgästen ska avstå från sitt besittningsskydd gäller överenskommelsen. Har överenskommelsen träffats innan hyresförhållandet har varat längre än nio månader i följd, gäller den i regel endast om den har godkänts av hyresnämnden.
En
överenskommelse om avstående från besittningsskydd gäller
dock utan hyresnämndens godkännande om den har en
giltighetstid om högst fem år från det att hyresförhållandet
inleds och avser avstående antingen på grund av att
hyresvärden ska bedriva egen verksamhet i lokalen eller, vid
andrahandsupplåtelse, även på grund av att hyresavtalet
mellan fastighetsägaren och dennes hyresgäst
(förstahandshyresgästen) ska upphöra.