Fem tips för att förbättra säkerheten på arbetsplatsen
18 februari 2025
Säkerhetshoten på svenska arbetsplatser är på väg att nå kritiska nivåer. En ny undersökning från Ledarna inom Privat Tjänstesektor (LPT) avslöjar en växande oro bland chefer, för sin egen och medarbetares säkerhet på arbetsplatsen. Cheferna vittnar bland annat om hot och otillåten påverkan men även om ett eskalerande hot mot cybersäkerheten och brist på adekvata säkerhetsresurser.
Chefsorganisationen Ledarna inom Privat Tjänstesektor (LPT), har låtit göra en omfattande undersökning bland över 2000 medlemmar, med syfte att belysa de säkerhetsutmaningar som chefer står inför i dagens arbetsliv. En av de mest framträdande slutsatserna är att 21 procent av cheferna har blivit utsatta för hot, våld eller trakasserier och nära en tredjedel av cheferna rapporterar att deras medarbetare också har blivit utsatta för otillåtna påverkansförsök. Den ökade hotbilden har fått 12 procent av cheferna att överväga att lämna sina tjänster.
– Hot och trakasserier är ett utbrett problem som måste tas på allvar. Vi ser en oroande trend som inte bara äventyrar den personliga säkerheten utan också påverkar organisationernas stabilitet och beslutsprocesser. Chefer står i frontlinjen och deras trygghet är avgörande för hela arbetsplatsens välmående, säger Lorri Mortensen Mates, ordförande på LPT.
Cybersäkerheten – största hotet
Nästan sex av tio chefer (59%) ser ett markant ökat hot mot cybersäkerheten. Över 40 procent av arbetsplatserna har redan drabbats av cyberattacker, och läckage av konfidentiell information har blivit allt vanligare, vilket en fjärdedel av cheferna uppger. Den största konsekvensen enligt cheferna blir avbrott i verksamheten, med ekonomiska förluster och en ökad rädsla och oro bland anställda som följd.
Många saknar nödvändiga säkerhetsrutiner
Trots de uppenbara riskerna saknar en fjärdedel av cheferna grundläggande verktyg för att hantera säkerhetshot. Dessutom saknar 44 procent av arbetsplatserna riskbedömningar för chefers säkerhet, vilket pekar på ett bristande förebyggande arbete.
– Det behövs en förändring. Vi måste ta ansvar för både fysisk och digital säkerhet. Bristen på adekvata resurser och riskbedömningar gör många organisationer sårbara, där chefer navigerar risker utan tillräckligt skydd. Det är dags att ge chefer verktygen och insikterna de behöver. Ett långsiktigt säkerhetsfokus är nödvändigt för att minimera hoten och skapa en trygg arbetsmiljö, säger Lorri Mortensen Mates, ordförande på LPT.
Fem förslag för att förbättra säkerheten på arbetsplatsen
Utveckla en säkerhetspolicy: Skapa en omfattande policy som täcker fysiska, psykologiska och digitala hot. Tydliga riktlinjer hjälper medarbetarna att agera korrekt vid incidenter och minskar risken för felhantering. Påminn gärna medarbetare och chefer kontinuerligt om säkerhetspolicyns innehåll.
Cybersäkerhetsstrategier: Inför starka cybersäkerhetsåtgärder, som regelbundna uppdateringar och utbildning. En tydlig plan för att hantera dataintrång skyddar företagets digitala tillgångar och skapar en trygg digital miljö.
Förstärkta säkerhetsresurser: Investera i övervakningslösningar som kameror och larm samt tillhandahåll regelbunden säkerhetsutbildning. Detta minskar risken för incidenter och skapar en tryggare arbetsmiljö.
Ökad utbildning och medvetenhet: Anordna regelbunden utbildning om hur man identifierar och hanterar säkerhetsrisker. En utbildad personal kan snabbare upptäcka hot och agera effektivt, vilket stärker den kollektiva säkerheten.
Förbättrad rapportering och incidenthantering: Inför ett enkelt system för att rapportera incidenter och skapa en kultur där rapportering uppmuntras. Ett effektivt system gör det möjligt att snabbt hantera hot och förebygga allvarligare händelser.