Alvesta – södra Sveriges mittpunkt
21 maj 2018
Med sina drygt 20 000 invånare är Alvesta en kommun som integrerar lokalt boende med globala möjligheter. Kommunen kan till ytan beskrivas som ett Sverige i miniatyr – åtta mil lång och två mil bred. Bra infrastruktur och god kompetens är skäl nog att etablera sig i kommunen, menar Ola Agermark, Näringslivsansvarig i Alvesta.
Alvesta har ett bra företagsklimat som framför allt handlar om tillverkning. Företag inom logistik, transport, bygg, skogsbranschen och även flera spjutspetsföretag är väl representerade.
– Vad gäller skogsbranschen gäller det både virke och företag som levererar maskiner och sågverktyg. Tillverkningsindustrin i Alvesta kompletteras av Växjö, endast 12 minuter bort och som har många tjänsteföretag. Vi har stor arbetsinpendling i regionen och samverkar mycket mellan kommunerna och kompletterar varandra väl. Vi ser det som en arbetsmarknad, säger Ola Agermark, Näringslivsansvarig i Alvesta kommun.
Läget Kommunens stora fördel
I Alvesta är den väl utbyggda infrastrukturen en stor fördel, menar Ola Agermark.
– Som största fördel skulle jag vilja säga läget, läget och läget. Alvesta är en knutpunkt och med tåg når du t ex Kastrup och Köpenhamn på bara 1,5 timme. Restiderna med tåg kommer att förkortas ytterligare i takt med att stambanan byggs ut. Kronobergs län har också täta bussförbindelser och Småland Airport ligger bara 17 km från Alvesta. Alvesta kan sägas vara södra Sveriges mittpunkt.
En annan fördel med Alvesta kommun som Ola Agermark gärna vill lyfta fram är närheten till Växjö.
– Växjö är beläget alldeles runt knuten och erbjuder genom universitetet ett brett utbud av kompetensförsörjning vilket är viktigt för att attrahera företag och locka dem att etablera sig här.
Vill man etablera sig i Alvesta är kommunens storlek också att betrakta som en fördel, tycker Ola Agermark.
– Vi är en liten kommun vilket gör att vi är snabbfotade. Det är korta vägar och snabba beslut hos oss vilket underlättar för alla.
Landa – Och utvecklas
Alvesta lägger sig vinn om att det ska finnas god, hög och bred kompetens, berättar Ola Agermark.
– Det gör vi bl a genom kompetensförsörjningsprojekt. Vi har också ett samarbete om tillväxt med Almi. Man ska inte bara kunna landa här, man ska också kunna utvecklas som företag, säger han.
Förbereder mycket mark
Ola Agermark berättar att man i Alvesta arbetar aktivt med att förbereda mark så att den är byggklar när intressenter dyker upp. Ett exempel på ledig mark med bra läge är Orrakullen.
– På Orrakullen har vi ca 80 hektar mark utmed riksväg 25. Det är nära E4 västerut och både Småland Airport och Växjö på bara tolv minuters avstånd. Orrakullen ligger endast ett par minuter ifrån Alvesta centrum.
Orrakullen förbereds för att vara byggklar inom kort.
– Vi har kortat ner bygglovstiderna rejält i kommunen. Det känns viktigt att man fort kan komma igång med byggen när man bestämt sig för plats att etablera sig på.
Etableringar på gång
I Alvesta märker man en ökad efterfrågan på mark, framförallt inom logistik. En hel del logistikföretag har etablerat sig i regionen vilket ses som ett kvitto på ett bra geografiskt läge, menar Ola Agermark.
– Exempelvis bygger PostNord en ny pakethub på gränsen mellan Alvesta och Växjö.
Invigning av nationalpark i maj
Runt sjön Åsnen i Alvesta och Tingsryds kommuner ska en ny nationalpark bildas. Åsnens nationalpark omfattar 1 873 hektar, varav 1 390 hektar är vatten och 483 hektar är land. Åsnen blir Sveriges 30:e nationalpark.
Nationalparken kommer att bidra positivt till besöksnäringen, tror Ola Agermark.
– Den nya nationalparken invigs av kronprinsessan i slutet av maj, vilket känns väldigt roligt, avslutar han.