Coworking-miljöer lockar fler till kontoret

24 januari 2025

I takt med att många arbetsgivare brottas med att få sina anställda tillbaka till kontoret avslöjar en ny undersökning som coworking bolaget Mindpark gjort en annan bild: coworking-miljöer verkar göra kontorslivet mer attraktivt.

Bild: Pixabay
Bild: Pixabay

Enligt den nya undersökningen föredrar medarbetare i coworking-miljöer att vara på plats i genomsnitt 3,33 dagar per vecka. Detta är högre än genomsnittet för traditionella kontor, där anställda enligt en tidigare publicerad rapport från Handelskammaren i Stockholm endast vill vara på plats 2,95 dagar per vecka.

– Den här skillnaden visar att coworking-miljöer erbjuder något unikt. En plats där människor trivs så bra att de vill vara där mer, säger Sanna Ekström, VD på Mindpark.

Faktisk närvaro vs. önskad närvaro

Undersökningen kartlade även hur ofta personer faktiskt befinner sig på kontoret. Hos Mindpark är genomsnittet 3,12 dagar per vecka, vilket är något lägre än Stockholms Handelskammares siffra på 3,45 dagar per vecka för traditionella kontor.

– Det intressanta är att våra coworkers vill vara på kontoret oftare än de faktiskt är, medan det hos traditionella arbetsgivare är tvärtom – där upplever många att de nästan tvingas in oftare än de vill, fortsätter Sanna Ekström.

Coworking som dragplåster

Undersökningen visar även vilken närvarofrekvens som anses vara idealisk:

  • 3 dagar per vecka är den populäraste frekvensen (32,7 %), följt av 4 dagar per vecka (24,6 %).

  • 1 dag per vecka är minst populärt, både som faktisk och önskad närvaro.

En särskilt intressant insikt är att av dem som endast är på kontoret 2 dagar i veckan önskar 40% att de kunde vara där mer. Detta antyder att en inspirerande och flexibel arbetsmiljö kan skapa en vilja att tillbringa mer tid på kontoret – något som traditionella kontorsmiljöer ofta misslyckas med att uppnå.

Vad coworking erbjuder som traditionella kontor saknar

I undersökningen framkom även anledningar till att coworking-miljöer, som Mindpark, är attraktiva. Det som lyfts fram är saker såsom gemenskap och inspirerande arbetsmiljöer, men även att det finns en hög flexibilitet samt bra service och bemötande på plats. Denna mix skapar inte bara en plats där människor trivs, utan också en där de känner sig motiverade och engagerade att arbeta.

–  Våra medlemmar uppskattar att de kan kombinera det bästa av två världar: möjligheten att arbeta ostört och att samtidigt vara en del av en kreativ och social gemenskap, säger Sanna Ekström.

Insikter för fastighetsbranschen

För fastighetsägare och arbetsgivare som vill förstå framtidens arbetsplats är coworking-branschens lärdomar värdefulla. Flexibla och trivsamma arbetsmiljöer, kombinerade med nätverksmöjligheter och community-aktiviteter, kan vara nyckeln till att locka medarbetare tillbaka till kontoret – och få dem att stanna.

Minimalt med regionala skillnader

Undersökningen från Mindpark gjordes i Skåne och Göteborgsregionen, och den uppvisar små skillnader mellan regionerna. Till exempel spenderar coworkers i Göteborg 3,14 dagar per vecka på kontoret jämfört med 3,08 dagar i Skåne. Trenden att människor vill vara på kontoret oftare än de faktiskt är där är dock lika stark i båda regionerna. 

Sammanfattningsvis visar Mindparks undersökning att coworking-miljöer kan erbjuda en arbetsplats som inte bara drar till sig medarbetare utan också gör dem mer benägna att vistas där – något för arbetsgivare och fastighetsägare att ta till sig i utformningen av framtidens arbetsplatser.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.