De sätter branschledande klimatmål
12 november 2024
Akademiska Hus är det fastighetsbolag i Sverige som först kommer att nå nettonollutsläpp enligt Science Based Targets initiative (SBTi) Net-Zero Standard. Det innebär att bolaget redan år 2040 ska ha reducerat sina utsläpp av växthusgaser med 90 procent.
Fastighetsbranschen står för en omfattande del av växthusgasutsläppen och för att nå den genomgripande klimatomställning som samhället behöver måste branschen förändras i grunden. Som ett av Sveriges största fastighetsbolag vill Akademiska Hus gå i bräschen. Sedan tidigare har bolaget haft som mål att minska sina utsläpp med 85 procent till 2035. Nu höjer Akademiska Hus ambitionsnivån ytterligare och åtar sig att nå en 90-procentig reduktion av växthusgasutsläpp, där resterande tio procent neutraliseras genom negativa utsläpp. Detta ska vara uppnått 2040, det vill säga tidigare än något annat svenskt fastighetsbolag. De nya målen har verifierats av SBTi och ligger i linje med Parisavtalet och vad forskningen kräver för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.
– Vi är väldigt glada att få våra klimatmål verifierade av SBTi och att vi har vetenskapligt förankrade mål ger vårt klimatarbete en stark trovärdighet. Det visar att vi tar klimatansvar på riktigt och att vi är fast beslutna att leda omställningen mot en hållbar framtid och klimateffektiva campus. Det kommer att krävas hårt arbete för att nå dit till 2040, men vi är övertygade om att vi kommer att klara det. Vårt nya mål är nödvändigt för att begränsa den globala uppvärmningen och säkerställa en hållbar utveckling för kommande generationer, säger Erik Florman, hållbarhetschef på Akademiska Hus.
Vägen till nettonollutsläpp
För att nå nettonoll i hela värdekedjan har Akademiska Hus fastställt konkreta åtgärder och delmål för att reducera sina utsläpp och där den så kallade klimatbudgeten är ett viktigt styrmedel. Från basåret 2019 har Akademiska Hus reducerat sina klimatutsläpp med cirka 50 procent. Det förklaras bland annat av energieffektiviseringar genomförda i nära samarbete med bolagets kunder och satsningar på fossilfri energi. Även att minska andelen nybyggnation och ta vara på befintliga byggnader har varit en bidragande faktor.
– Vi verkar för ett mer effektivt nyttjande av vårt befintliga fastighetsbestånd där nybyggnation inte är ett förstahandsval. Vi arbetar datadrivet och analyserar med hjälp av närvarosensorer för att säkerställa att de ytor vi skapar verkligen behövs. Samtidigt är vi medvetna om att klimatavtrycket från våra byggprojekt står för en omfattande del av Akademiska Hus totala miljöbelastning och vi kommer att behöva jobba hårdare inom just det området för att nå våra nyverifierade klimatmål, säger Erik Florman.