De tar längst lunchpaus på jobbet
14 november 2024
Enligt Lunchrapporten 2024, baserad på en undersökning som presenterar svenskarnas lunchvanor på jobbet, är det de yngre generationerna som värdesätter lunchpausen på jobbet mest. Av respondenterna mellan 18 och 34 år, som utgörs av generationerna Z och Millennials, tar hela 91 procent minst 30 minuter för sin lunchpaus. En siffra som sticker ut jämförelse med äldre på arbetsplatser.
Convini som är Europas ledande leverantör av smarta, obemannade måltidsbutiker och kaffelösningar på arbetsplatser, har i en digital undersökning gjord av Kantar Sifo i maj 2024, frågat 1147 svenskar om deras lunchvanor på jobbet. Resultaten är sammanställda i den första Lunchrapporten.
Att kunna ta en ordentlig lunchpaus och umgås med sina kollegor är en viktig faktor för att säkra den psykosociala tryggheten på arbetsplatsen. Men det skiljer sig åt mellan generationerna och ju yngre kollegor desto viktigare är det med längre lunchrast. 91 procent av de yngre grupperna, (18-34 år) lunchar minst 30 minuter jämfört med 67 procent av 50-65 åringar som lunchar så lite som 30 minuter eller mindre. Undersökningen visar också att unga svenskar spenderar mer tid än äldre på socialt umgänge med kollegor under lunchpausen. 64 procent av de yngre generationerna anger att social samvaro är en central del av deras lunchpaus.
– Att ha en känsla av sammanhang i sitt liv är en av de viktigaste faktorerna för hälsa, det är forskarna eniga kring. Det är intressant att i några länder har man lagt till i sina kostråd att man gärna ska äta tillsammans med människor man tycker om, då måltiden för många och vid många tillfällen är betydligt mer än bara näring, säger Maria Sitell, leg. dietist
Prismedvetenhet hos unga påverkar lunchvalet
Hela 71 procent av 18–34 åringar anger prisvärt som den viktigaste faktorn i valet av lunchmat jämfört med rikssnittet på 63 procent. Detta bekräftas till del av faktumet att 86 procent av 18-34 åringar tar med sig matlåda till jobbet, jämfört med 72 procent av den äldre gruppen respondenter (50-65 procent).Utmaningar i dagens lunchkultur
Nyttan av en lunchpaus är stor, dels behöver vi fylla på med energi, dels är det bra att ta en fysisk och mental paus från jobbet. Trots detta uppger nästan en fjärdedel (23%) av respondenterna att de skippar minst en jobblunch i veckan. Den främsta anledningen är stress och tidsbrist. 61 procent av de yngre som skippar lunchen anger som de främsta anledningarna att de inte är sugna på lunch eller att de hellre småäter när det passar, jämfört med 33 procent av de äldre.– Lunchrapporten ger oss många insikter och det blir intressant att följa utvecklingen över tid. Inte minst kring de yngre generationernas preferenser och beteenden på jobbet och hur arbetsgivare kan göra just deras arbetsplatser mer attraktiva för kommande generationer. Vi får också ett kvitto på att Convini fyller en viktig funktion på den svenska arbetsplatsen som ger fler tillgång till goda, bekväma och prisvärda luncher, säger Marie Manner Chef Kundupplevelse & Marknad Convini.