Efterfrågan på arbetskraft ökar

18 februari 2025

I januari ökade antalet svenska jobbannonser med 0,3 procent i jämförelse med samma period förra året. Det är första gången på två år som efterfrågan på arbetskraft stiger. – Det är en liten, men ack så viktig, ökning och en möjlig signal om att marknaden är på väg att vända, säger Anita Rae, arbetsmarknadschef på Jobbland.

En glad kvinna med brunt hår och turkos kavaj ler mot kameran.
Anita Rae, arbetsmarknadschef på Jobbland. Bild: Jobbland

I januari publicerades 92 852 jobbannonser på Jobbland, vilket är en ökning med 0,3 procent i jämförelse med samma period 2024. Det är en mindre förändring i antalet jobbannonser, men den första månaden sedan mars 2023 som visar en positiv utveckling.


– Vi börjar se tecken på att räntesänkningarna får genomslag och inflationen visar en nedåtgående trend. Överlag är siffrorna glädjande, men jag vill avvakta innan vi slår fast att lågkonjunkturen är över. Det finns fortfarande orosmoln, såsom internationella inflationssignaler och fortsatt politisk osäkerhet, säger Anita Rae, arbetsmarknadschef på Jobbland. 

Rent geografiskt är det storstäderna som leder vägen med Malmö i topp. Där har antalet jobbannonser ökat med hela 22,5 procent, i jämförelse med samma period förra året. Även Uppsala (20,1%) och Stockholm (13,2%) uppvisar kraftiga ökningar. De yrkeskategorier där antalet jobbannonser ökat mest över hela landet är inom juridik (40,1%), bygg och anläggning (33,2%) samt chefer och verksamhetsledare (25,9%).

– Att företag i storstadsregionerna blir mer offensiva med sina rekryteringar är naturligtvis otroligt viktigt då de fungerar som motorer för arbetsmarknaden i hela landet. Att byggföretagen är mer offensiva i sin rekrytering är också en signal om att samhällsekonomin är på bättringsvägen, den branschen brukar vara en indikator på vad som komma skall, säger Anita Rae.

Den positiva trenden gäller dock inte överallt i Sverige. Störst minskning har skett i Blekinge län där 60 procent av alla jobbannonser försvunnit i januari jämfört med samma period året innan. Näst störst minskning har skett i Södermanlands län där var femte jobb försvunnit (-20,9%). 

Enligt en tidigare genomförd Sifo-undersökning från Jobbland, som genomfördes under december 2024, kan två av tre svenskar tänka sig att byta jobb det närmaste året. Många drömmer om högre lön och ett mer meningsfullt arbete, men den låga efterfrågan på arbetskraft har varit en flaskhals.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.