Ett annat typ av coronatest

19 november 2020

Sedan 2004 har Resultat hjälpt lokalhyresgäster i utmanande förändringsprojekt men aldrig har osäkerheten kring vad som ska hända framöver varit större än just nu. Frågan som ligger högst på allas agenda är hur vi behöver förändra vårt arbetssätt för att gå vinnande ur den här pågående krisen. För att hjälpa företag att förhålla sig till det nya och se vad som kan förbättras har Resultat därför lanserat tjänsten NXTSTP WRK (Next Step Work). Och det handlar inte bara om att jobba hemifrån eller inte. Man måste gå betydligt djupare än så och inte ta förhastade beslut.

Det är många företag som förmodligen går i samma tankar just nu. När kommer den här pandemin ta slut och hur kommer krisen att påverka oss framöver?

– Många är vilsna, konstaterar Thomas Andersson, förändringsledare på Resultat. Vi ser ett otroligt stort behov ute på marknaden att fundera på hur ens arbetssätt kommer att se ut, eller rättare sagt, hur det kommer att behöva se ut.

Många företag har insett att det går riktigt bra att jobba på distans, men nu är det dags att fundera på hur deras arbetssätt ska bli ännu bättre. Det har öppnats ett fönster i och med krisen så man ska verkligen se till att ta chansen att se över flera saker nu, menar Christer Johanson, vd på Resultat.

Många tycker att det fungerar bra att jobba hemifrån så hur man ska kunna locka tillbaka medarbetarna till kontoret är en jättestor fråga som vi möter nu.

– Det handlar inte bara om det funkar att jobba hemifrån eller inte. Det viktigaste nu är de tre saker som pandemin påverkar mest; den sociala samvaron, tekniken och ledarskapet.

ta nästa steg

Resultat och NXTSTP WRK hjälper företag att ta nästa steg i sitt arbetssätt, hur de ska få sina processer att flyta så bra som möjligt. De här diskussionerna måste hos alla bottna i en ambition och en vilja att förändras plus rätt verktyg och teknik.

– Många har haft fullt upp med att ratta sin verksamhet så att det inte blir driftstopp, men vi är förbi det nu. Nu måste företagen istället börja tänka utveckling och förbättring. Det handlar om att få fram vad som funkar bra, vad som funkar mindre bra och vad man kan göra bättre för att ta sig framåt, förklarar Thomas Andersson. Det handlar om att säkra att man presterar lika bra eller bättre trots att man kanske måste jobba på ett annat sätt.

NXTSTP WRK grundar sig i ett samarbetsverktyg, från början framtaget av Pentagon, beskriver han vidare.

– Jag har jobbat med den här mjukvaran i 15 år. Från början var det ett sorts chattverktyg, nu är det betydligt mer avancerat.

Verktyget gör att alla i en förändringsprocess kan vara anonyma. Alla kan göra sig hörda men ingen ser vem som skriver och tycker vad på möten och workshops.

– På det här viset suddar man bland annat ut hierarkin och då händer det massa saker, förklarar Thomas Andersson.

– Med hjälp av NXTSTP WRK får man svar på många frågor om hur saker hänger ihop och det blir många aha-upplevelser, konstaterar Christer Johanson vidare. När alla får komma till tals anonymt vågar man uttrycka vad man tycker och tänker och man inser också att man kan vara med och påverka. Det är jätteviktigt!

Nya krav på kontoren

Många tror att man, efter krisen, kommer att vara inne på kontoret kanske 3-4 dagar i veckan.

– Det verkar inte troligt att vi kommer använda kontoren på samma sätt som innan pandemin, säger Christer Johanson. Många tycker att det fungerar bra att jobba hemifrån så hur man ska kunna locka tillbaka medarbetarna till kontoret är en jättestor fråga som vi möter nu. Detta kommer ställa nya krav på hur kontoren ska utformas. Kanske ska de sociala ytorna få större utrymme och kanske kan vi komma bort från kvadratmetertänket ytterligare och istället fokusera mer på funktion.

– Även fastighetsägare och förvaltare måste bli proaktiva och faktiskt hjälpa sina kunder och erbjuda dem olika sätt att bearbeta allt som pågår. Allt för att kunna vara med i det paradigmskifte vi upplever just nu, fortsätter Thomas Johansson.

Nya värderingar

Att vara effektiva och leverera verkar funka på hemmaplan, det som tar stryk är det sociala. Nu måste vi också lära oss att bygga team på ett bra sätt och få människor att må bra, menar Christer Johanson.

– Även om det generellt sett funkar bra att jobba på distans är det många som känner sig isolerade och som saknar både tryggheten och det sociala på arbetsplatsen. Att få folk att må bra kommer bli en konkurrensfaktor och här kommer ledarskapet spela stor roll. De mjuka frågorna kommer ta allt större plats.

– Man kan säga att det är de kvinnliga värderingarna som hamnar i fokus och inte bara de manliga och resultatinriktade. Tänk om en effekt av pandemin är att vi får ett mer inkännande och empatiskt ledarskap. Det hade varit fantastiskt, menar Thomas Andersson avslutningsvis. Det är nämligen ett framgångsrecept.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.