Företagen i Västsverige ser en ljusning i konjunkturen

15 oktober 2024

Företagen i Västsverige är optimistiska och står starka trots ett svagare konjunkturläge. Västsvenska Handelskammarens konjunkturindikator visar större osäkerhet kring framtiden men att läget över tid kommer att förbättras.

Göteborgs Hamn från ovan.
Göteborgs Hamn från ovan. Bild: Västsvenska Handelskammaren

Arbetslösheten i Västsverige är fortsatt lägst bland storstadsregionerna men har liksom i riket fortsatt att stiga under 2024. Antalet varsel har för närvarande stabiliserats även om de är högre än för ett år sedan och antalet lediga jobb har fortsatt att minska. Detta ger tydliga tecken på en svagare konjunktur.

Västsvenska Handelskammarens konjunkturindikator.

Västsvenska Handelskammarens konjunkturindikator visar att företagen upplever att Västsverige nu befinner sig i ett svagare konjunkturläge jämfört med de senaste 12 månaderna och att återhämtningen dröjer något längre än man tidigare trott. Utsikterna just nu befinner sig på 6,57 på en 10-gradig skala medan utsikterna om 6 månader befinner sig på 6,69*.


Västsvenska Handelskammarens vd summerar

– De västsvenska företagen står starka trots ett osäkert konjunktur- och omvärldsläge. De räntesänkningar som aviserats kommer också betyda mycket för många företag i regionen och stötta den inhemska konsumtionen och bostadsbyggandet. Det är särskilt viktigt eftersom Västsverige står inför historiska investeringar som kommer behöva försörjas med bostäder och kompetens. Det är ett starkt utgångsläge när konjunkturen vänder, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.