Flexibilitet fortsatt viktigt i arbetslivet

13 september 2024

En ny rapport från Stockholms Handelskammare visar att kontoret åter spelar en nyckelroll i arbetslivet, men under förändrade villkor.

Bild: Unsplash
Bild: Unsplash

Pandemin har i grunden förändrat hur vi arbetar och vad vi förväntar oss av vår arbetsmiljö. En av de största förändringarna rör ledarskapet – där fyra av fem chefer uppger att det ställs högre krav på ledarskap i en hybrid arbetsmiljö. Trots den digitala omställningen är det tydligt att fysiska möten fortfarande spelar en central roll. Även om många anställda anser att digitala möten sparar tid, menar endast en av fem att de fungerar lika bra som fysiska möten.


-Tvärtom vad många trodde för några år sedan har kontoret snarast ökat sin betydelse för samarbete, lärande, känslan av sammanhang och som verktyg för rekrytering, säger Daniella Waldfogel, vd på Stockholms Handelskammare.



Det råder en paradox kring produktiviteten i arbetslivet. Hälften av de anställda upplever att de är mer produktiva när de arbetar hemifrån jämfört med på kontoret, samtidigt som många vittnar om att de lär sig mer på kontoret än hemma. Trots den ökade flexibiliteten förblir kontoret en viktig plats för kreativt samarbete, där en stor majoritet anställda anser att de samarbetar bäst på kontoret tillsammans med sina kollegor.

När det gäller karriär- och löneutveckling verkar kontorsnärvaro också vara avgörande. Var femte chef menar att medarbetare som tillbringar mycket tid på kontoret har en bättre löneutveckling, och 40 procent anser att karriärutvecklingen går snabbare för dem som ofta är på plats.

Dessutom har pendlingen till kontoret fått ökad betydelse. Nästan 75 procent av de anställda anser att välfungerande kollektivtrafik och smidiga kommunikationer är viktigare nu än tidigare.

-Det måste gå att ta sig till och från kontoret på ett rimligt sätt. Krångel och kaos i kollektivtrafiken är inte bara ett problem för den enskilde pendlaren, utan på sikt ett hot mot utvecklingen och konkurrenskraften i hela vår region, avslutar Daniella Waldfogel.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.