Hur kallt får det vara på kontoret?

15 oktober 2024

I takt med att temperaturen sjunker ute och kan det också bli lite kyligare på kontoret. Men hur kallt får det egentligen vara och vad kan du göra åt? Detta säger Arbetsmiljöverkets riktlinjer.

Bild: Pixabay
Bild: Pixabay

Under årets kallare månader kan temperaturen på arbetsplatsen hamna i fokus. Att arbeta i en miljö som är för kall kan påverka både hälsa och produktivitet negativt. Men hur kallt får det egentligen vara på en arbetsplats enligt lagar och rekommendationer i Sverige?

Enligt Arbetsmiljölagen ska temperaturen på arbetsplatsen vara lämplig för de arbetsuppgifter som utförs. Det finns dock inga fasta gränser för exakt hur kallt eller varmt det får vara, men Arbetsmiljöverket tillhandahåller rekommendationer och riktlinjer för att vägleda.

Den optimala temperaturen

I Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning står det bland annat att den optimala temperaturen för stillasittande arbete, såsom kontorsarbete, ligger mellan 20 -24 grader under vintertid och mellan 20-26 grader under sommaren, och överlag brukar den normala temperaturen ligga på 22 grader. Om arbetet är mer fysiskt krävande kan temperaturen vara något lägre, då kroppen producerar mer värme under fysiskt arbete.

Om temperaturen faller under 18 grader i en kontorsmiljö eller annan arbetsplats där stillasittande arbete utförs, kan det anses vara för kallt. 

Arbetsmiljöverket skriver också att en permanent arbetsplats ska ha skydd mot besvärande drag, om den är placerad nära en dörr eller port till det fria, eller gränsar till en lokal med väsentligt högre eller lägre temperatur. 

 

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.