Framtidens kontorsmöbler?
11 februari 2021
Designstudenter på Högskolan i Gävle har skapat det som kan bli framtidens kontorsmöbler i samarbete med Edsbyn, ledande producent av hållbara möbler. Måndag 8 februari genomfördes en digital utställning där studenternas innovationer visades upp.
Matbordet som kan bli en arbetsplats, eller varför inte ett kombinerat svankstöd och laptopbord, eller ett hemmakontor i miniformat?
Studenter som går sista året på industridesignprogrammet fick i uppgift att i grupper ta fram sex olika produkter i det miljövänliga materialet biokomposit, som är en blandning av cellulosafibrer och bioplast. Målet var att skapa produkter som stärker möbeltillverkaren Edsbyverkens sortiment, och att använda biokomposit på ett sätt där materialet gör nytta för människan och miljön. Temat var framtidens kontor och eleverna hade åtta veckor på sig.
Hemmet behöver anpassas mer för arbetsplatsen och på kontoret blir möblerna mer hemlika.
– Det har varit en spännande resa att få gifta gammal svensk hantverkartradition med modern teknik i produkter som är relevanta för framtidens arbetssituationer, säger Andreas Berggren, en av studenterna.
Resultatet blev sex innovativa möbler, där flera fyller en smart funktion för jobb eller studier i hemmet:
- Home – ett matbord där skivan enkelt kan fällas upp och som då förvandlas till en modern arbetsplats.
- Flex, som kan användas som svankstöd eller laptopbord att ha i knät, eller som en ljudabsorbent när den hängs upp på väggen.
- Sittmöbeln Recess, som är designad som ett eget litet rum, där man kan koppla av eller sätta sig och prata med en kollega.
- Shift- ett stöd för en laptop och förvaring för arbetsmaterial när arbetsdagen är slut.
- Turn, som kan fungera som ett ståbord eller som ett avskärmat minikontor.
- Heritage, en modell av skåpslucka som med sin design knyter an till Hälsinglands historia.
– Arbetsplatsen förändras snabbt där kontoret och hemmet kommer närmare varandra. Hemmet behöver anpassas mer för arbetsplatsen och på kontoret blir möblerna mer hemlika. Detta är något som studenterna har tolkat på spännande och intressanta sätt med bra lösningar, säger Jon Kvarmans, produktutvecklare på Edsbyverken.