Gör intryck med noll klimatavtryck
18 februari 2020
Det är en utmaning men också en självklarhet och ett naturligt nästa steg att gå för Skanska. Med ledartröjan på vill bolaget nu bygga ett klimatneutralt kontorshus med noll koldioxidavtryck. I Hyllie Terrass kommer alla hyresgäster kunna sitta och jobba med gott samvete. I ett hus stämplat med den nya certifieringen NollCO2.
Bygglovet är på väg in och Skanska Öresund hoppas kunna byggstarta Hyllie Terrass senare i vår. Tre år har det tagit att få fram produkten men nu ser Stefan Andersson, projektchef, fram emot första spadtaget. Och den fortsatta resan mot något som kommer bli riktigt bra. Om man passerar nålsögat vill säga.
– Varje nytt projekt vi bygger måste bli bättre än vårt senaste, både vad gäller koncept, hållbarhetstänk, hälsa och välmående. Så resonerar vi alltid. Och att anta utmaningen att försöka bygga just koldioxidneutrala byggnader kändes som ett naturligt steg. Vi och andra stora företag måste ta på oss ledartröjan och visa att det går, det är vårt ansvar.
Utmanande certifiering
Precis i samband med Skanskas tankar kring klimatneutralt byggande lanserade Swedish Green Building Council en ny certifiering, NollCO2.
– Det passade ju oss perfekt och Skanska är nu en av tre aktörer som är aktuella för en pilotcertifiering, berättar Stefan Andersson.
Men det är en tuff certifiering som bygger på ett antal steg. Bland annat finns det ett gränsvärde för den maximala mängden utsläpp av växthusgaser orsakat av byggprodukter och byggproduktionen.
– Passerar man det nålsögat måste man sedan även kunna hantera driften på ett klimatneutralt sätt. Det får inte vara någon påverkan på miljön, det gäller både fastighetens drift och hyresgästernas drift. Skulle det bli någonting över måste man klimatkompensera det så att byggnaden blir klimatneutral över sin livstid, vilket i teorin är 40 år.
Att anta utmaningen att försöka bygga just koldioxidneutrala byggnader kändes som ett naturligt steg.
Just nu fokuserar Skanska på den första fasen som handlar om att minska byggnadens klimatpåverkan, för att passera det där nålsögat.
– Detta är en verkligen en tuff utmaning men samtidigt väldigt spännande, konstaterar Stefan Andersson. Som det ser ut nu ligger vi under gränsvärdet och det känns fantastiskt kul.
Tydligt ägandeskap
I den här utmaningen ligger bland annat svårigheten att veta vilka krav som kan ställas på olika leverantörer för att nå så låga koldioxidnivåer som möjligt, menar Stefan Andersson.
– Detta kräver helt olika sorters samarbeten och partnerskap, i ett tidigare skede. Vi som byggherre måste ta ett tydligt ägandeskap över processen. När vi börjar ställa krav blir det en effekt. Mycket sitter i diskussionerna och i samarbetena och branschen har fortfarande en lång väg kvar att gå. Många leverantörer vill ha extra betalt men på en sådan här klimatresa tror jag det är viktigt att alla aktörer bär sina egna utvecklingskostnader. Alla måste ta sitt ansvar.
Skanska har identifierat många områden där lösningar finns. Byggmaterial är ett av dem.
– Vi har tittar mycket på upcyclat material och att återbruka byggmaterial. Det gjorde vi redan i kontorshuset Epic här i Malmö och tar det nu vidare i Hyllie Terrass. Vi skapar även en helt fossilfri arbetsplats genom att bland annat använda enbart grön energi och fossilfritt bränsle. Vi har även pratat mycket om den 12 våningar höga stommen och har landat i en minimalistisk betongstomme. Vi kommer använda en klimatvänligare betong där vi kunnat addera slaggprodukter för att få ner cementhalten. Och vi ska även använda vår egen Gröna betong i den platsgjutna konstruktionen. Vad gäller stål och aluminium är de också jättestora klimattjuvar, där håller vi på att titta på olika lösningar. Vi diskuterar bland annat återvunnet stål och aluminium. Hittills har vi sparat 3 000 ton koldioxid i våra beräkningar, det känns verkligen bra.
Rätt läge i Hyllie
Skanska kommer också skriva gröna hyresavtal med husets framtida hyresgäster och även hjälpa dem att hitta bra energislag från klimatneutrala källor, förklarar Stefan vidare.
– Vi tittar på att ingå ett samarbete med fokus på att använda både sol- och vindenergi som vi tillfälligt kan lagra i olika typer av batterilösningar och sedan använda när peakarna är som störst. Då kan även hyresgästerna koppla upp sig.
Ja, Hyllie Terrass är ett projekt som verkligen avspeglar Hyllies gröna ambitioner och Stefan Andersson är tacksam för kommunens stöd.
Jag tror och hoppas att många hellre väljer ett klimatneutralt hus när det finns möjlighet.
– Vi känner att vi har staden med oss, all eloge till dem. Det är ju betydligt lättare att jobba i medvind. Att bygga vårt första klimatneutrala kontorshus just här känns helt rätt.
Terrasser och skyltläge
Senare i vår kommer det börja synas att det händer något på platsen för Hyllie Terrass, som förmodligen får adressen Skrivargatan. Som namnet antyder får kontorshuset just flera gröna terrasser med utsikt mot den kommande parken, plus stora ljusinsläpp och en restaurang i entréplan. Skanska kommer erbjuda flexibla kontor som är delbara om cirka 200–1 700 kvm per plan. Huset får även ett utmärkt skyltläge och är synligt från långt håll.
– Vi kommer kunna erbjuda en väldigt attraktiv produkt med Hyllie Terrass, säger Stefan Andersson. Vi märker redan ett stort intresse för huset trots att inflyttning ligger drygt ett par år fram i tiden. Jag tror och hoppas att många hellre väljer ett klimatneutralt hus när det finns möjlighet. Här kommer företag verkligen kunna stärka sitt varumärke, både externt och internt. Det ska bli väldigt kul och spännande att få sätta igång.