Göteborg står sig starkt
17 december 2019
I samband med Lokalguidens jubileumsnummer fick vi en intervju med Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg. Vi bad honom blicka 25 år tillbaka, till ett Göteborg som tagit sig igenom tuffa tider och lät honom fundera på hur staden kan se ut om ytterligare 25 år. – Vi är en ännu hetare stad om 25 år än vad vi är just nu, säger han.
1994 började den svenska finanskrisen ebba ut. Krisen berodde på flera faktorer, bland annat avskaffandet av kreditmarknadsregler för finanssektorn och statens kontroll av valuta. Sverige drabbades hårt och Göteborg var inget undantag.
– Göteborg har alltid gått starkt genom och ur kriser, inte bara stora kriser som på 90-talet. Och när man kommit ut starkare på andra sidan har man också fått en ännu starkare position. Det finns säkert fler städer som gjort det här, men jag tycker att Göteborg utmärker sig, säger Patrik Andersson.
Och Göteborg fortsätter att stå stadigt. De senaste tio åren har näringslivet tagit för sig rejält och är inne i ett utvecklingssprång inom till exempel fordonsindustrin, med mångmiljardinvesteringar inom uppkopplade tjänster, digitalisering, elektrifiering och självkörande bilar.
Staden har vuxit ur ett näringslivsperspektiv på ett sätt som vi kanske inte gjort sedan andra världskriget.
– Staden har vuxit ur ett näringslivsperspektiv på ett sätt som vi kanske inte gjort sedan andra världskriget. Det är extremt tydligt att vi sedan 2010-2011 upplever en hög ekonomisk tillväxt och en fallande arbetslöshet.
Utmaningar i tillväxten
Trots att staden växer i en rasande takt brottas man med vissa svårigheter. Det är svårt att komma från det faktum att det finns ett stort utanförskap, menar Patrik Andersson. Samtidigt som den friska delen av samhället växer.
– Vi tar inte hand om vare sig ungdomarna i skolan, eller de tonåringar och äldre som vi inte validerar in i arbetsmarknaden, på ett tillräckligt bra sätt. Det kommer på min absolut första plats. I tillväxten ser vi också problem med tillgängligheten. Den är inte den bästa just nu, inte minst i de centrala delarna av Göteborgs stad. Jag tycker också att vi kan se problem med kompetensförsörjningen. Det är otroligt svårt att hitta folk, både till den offentliga och privata sektorn. Tillväxten har skapat många flaskhalsar på flera ställen; bostäder, kontor, förskoleplatser – you name it. Det är svårt att sitta och säga att det inte finns några utmaningar. Det finns jättestora utmaningar i det korta perspektivet, fortsätter han.
Hög hastighet framåt
I mars antog Göteborgs stad ett näringslivstrategiskt program som pekar på vilka utmaningar som finns i framtiden. Där ringar man in sex stora strategiska utmaningar som Göteborgs stad kommer att behöva jobba på: kompetensförsörjning, utveckla attraktionskraften, infrastruktur och logistik måste tas till ytterligare nivåer, ha markberedskap för näringslivet och en höjning av företagsklimatet.
Man jobbar även mot Agenda 2030 som består av 17 mål som ska uppnås till år 2030 och ersätter de åtta millenniemål som löpte ut år 2015.
– Att både näringslivet och den offentliga sektorn har kommit igenom Agenda 2030 är en diger utmaning. Det hade varit väldigt önskvärt att vi om 25 år har det här samtalet igen och att vi då har rört oss i de riktningarna – med en väldigt hög hastighet framåt.
Om 25 år, alltså år 2044, ska Göteborg ha vuxit sig ännu större och Patrik Andersson spekulerar i hur staden ser ut då.
– Vi ser en större stad och region träda fram med allt vad det innebär. Jag tror att vi kommer ha många fler som har flyttat hit både på grund av en enklare sysselsättning men att vi också attraherat några av de smartaste hjärnorna i världen. Göteborg kommer vara ännu hetare om 25 år än vad vi är just nu.