Svenska småföretagare ser hopp om bättre tider
26 november 2024
Svenska företag upplever både sin nuvarande ekonomiska situation och utsikten för det kommande året som mer positiv än för sex månader sedan. Tydligast är trenden bland småföretagarna, det visar Azets undersökning.
Azets Barometer är en serie undersökningar som ger värdefulla insikter från företag i Norden, Storbritannien och Irland. Undersökningarna belyser trender inom områden som rör framtidsutsikter, ekonomisk prestation och möjligheter och utmaningar som företagen ser.
Resultatet från Azets senaste undersökning visar att geopolitisk och ekonomisk osäkerhet är fortsatt de största orosmolnen för svenska företag. Trots detta visar undersökningen också en positiv förändring i företagarnas framtidssyn och deras ekonomiska situation, särskilt hos småföretagarna, jämfört med vårens undersökning.
Det ljusnar för svenska bolag
Svenska företag har en mer optimistisk framtidssyn än för ett halvår sedan. Särskilt har tillförsikten förstärkts för bolag med färre än 10 anställda. Tidigare hade ca en fjärdedel av dessa bolag en positiv framtidssyn, men idag ser närmare 40% av dem ljust på framtiden.
Detsamma gäller för den nuvarande ekonomiska situationen för bolag med färre än 50 anställda. Ca 40% av småföretagarna beskriver sin ekonomi som stark, en ökning med 8 procentenheter. De som tidigare upplevt sin ekonomi som ansträngd har minskat. För ett halvår sedan sa ca en tredjedel av småföretagarna att deras ekonomiska situation var ansträngd, idag har den siffran sjunkit till en femtedel.
Fortsatt tuffast för småföretagarna
Även om det ljusnar för småföretagarna, är det de som har det tuffast i dagens affärsklimat. Undersökningen visar att ju större företagen är, desto starkare upplever de sin ekonomiska situation. Av företag med fler än 50 anställda säger sig ca 60% ha en stark ekonomisk situation, jämfört 33% för de minsta bolagen.
- Det är uppmuntrande att både framtidssynen och den ekonomiska situationen upplevs som något ljusare för svenska företag jämfört med för sex månader sedan. Särskilt glädjande är det att se en positiv trend för småbolagen som är en central del av svenskt näringsliv. Vi ska dock komma ihåg att osäkerheten fortfarande är hög vad gäller den geopolitiska och den ekonomiska situationen så vi fortsätter att följa utvecklingen i kommande undersökningar, säger Carolina Brandtman, VD för Azets Sverige.
Konsekvenser av inflationen
Azets har även undersökt hur företag påverkats av den höga inflationen. Svenska företag säger att de främsta konsekvenserna är försämrad lönsamhet, högre omkostnader och minskad efterfrågan från marknaden. Den minskade efterfrågan är särskilt synlig för bolag med färre än 10 anställda. Där uppger 40% att de upplever minskad efterfrågan på grund av inflationen.
Övriga resultat
Undersökningen visar även skillnader i hur företag ser på utmaningar beroende på företagsstorlek. Småföretagare uppger geopolitisk osäkerhet som det största orosmolnet. För företag med fler än 50 anställda är rekrytering av talang den största utmaningen, tätt följt av den geopolitiska situationen.
När vi frågade hur långt företagen kommit i att implementera AI i sitt dagliga arbete, säger så många som 4 av 5 företag med fler än 50 anställda att de använder AI. Finanssektorn sticker ut som den bransch som har kommit längst i sin AI-implementation.
På frågor gällande cybersäkerhet uppger en femtedel av småföretagarna att de har upplevt minst en cybersäkerhetsincident. Detta är en stor skillnad från de stora bolagen, där hälften har varit med om minst en incident. Det kan dock tyda på att större bolag är mer benägna att rapportera om incidenter eller att sannolikheten för en cybersäkerhetsincident ökar med företagsstorlek.