Här är de största företagen i Göteborg 2024

5 november 2024

Volvo Cars och AB Volvo toppar listan över Göteborgsregionens största privata arbetsgivare, där de översta tio är desamma som tidigare. Men tre life science-bolag tillhör nu Göteborgs tio högst värderade företag, en lista som domineras av AB Volvo.

Bild: Business Region Göteborg
Bild: Business Region Göteborg

AB Volvo omsatte 553 miljarder kronor under 2023, mest av alla göteborgsbolag, följt av Volvo Cars, som sålde för 399 miljarder kronor. Efter dem följer i tur och ordning SKF (104 MSEK), Carl Bennet (Lifco, Getinge, Arjo och Elanders), Hedin Mobility Group, Stena, Willys, Bilia, Cellmark och Latour (26 MSEK). Det visar Företagande 2024, en ny årsrapport från Business Region Göteborg.

Stockholmsbörsen värderar AB Volvo i särklass högst – den 30 september i år till 541 miljarder kronor. Det senaste året har Latour, Balder och SKF passerat Volvo Cars i börsvärde. Fastighetsbolagen Balder, Castellum och Wallenstam har också värderats upp. På listan över Göteborgs tio högst värderade bolag finns nu dessutom medicinteknikföretaget Getinge, fertilitetsspecialisten Vitrolife och transplantationsteknikföretaget Xvivo Perfusion.

Räknat i antal anställda spelar de två Volvo-koncernerna i en liga för sig. Volvo Cars sysselsatte 16 500 personer i Göteborgsregionen under 2023 och AB Volvo ökade till drygt 13 000 sysselsatta. De tio företagen med flest antal anställda i regionen är desamma som tidigare, och de flesta har adderat personal. SKF, Ericsson och Postnord har dock skurit ner.

Strax under topp-tio har Saab, Afry, Willys och Polestar ökat sin personalstyrka, och Scandic Hotels mer än fördubblat sin. Andra bolag som växer är Göteborg Energi och Rise. De hundra största företagen har tillsammans 108 000 anställda, vilket motsvarar var femte sysselsatt i regionen.

Dynamiken ökar i näringslivet

Samtidigt ökar betydelsen av de små och medelstora företagen för både sysselsättning och ekonomin i stort. De står nu för 42 procent av företagens sysselsättning, och hela 51 procent av förädlingsvärdet i Göteborgsregionen.

– De små och medelstora företagen står alltså för mer än hälften av Göteborgsregionens andel av Sveriges BNP.  Vi får en allt större mångfald i näringslivet, särskilt i tjänstesektorn. Storföretagens roll som arbetsgivare minskar stadigt över tid. Det ser vi tydligt om vi blickar decennier bakåt, säger Peter Warda, senior analytiker på Business Region Göteborg.

– Ökningen av förädlingsvärdet sker framför allt inom den breda branschen företagstjänster. Industrin här är mycket avancerad jämfört med snittet i Sverige, och spännvidden är också stor. Hela 93 procent av landets alla branscher finns representerade i Göteborg.

Totalt sett växer den privata sektorns betydelse för sysselsättningen. Göteborgsregionens 122 000 företag står nu för 71,5 procent av den totala sysselsättningen i regionen.

Allt fler utlandsägda bolag

Under 2023 fick stor-Göteborg drygt 100 fler företag med utländska ägare. 108 500 personer är anställda i utlandsägda bolag, två av tre i bolag med europeiska ägare. Det är 6 000 fler än året innan, och speglar en långvarigt växande trend.

Volvo Cars och Polestar (Kina), AstraZeneca (UK) och Borealis (Österrike) samt Transdev (Frankrike) är de största företagen med utländska ägare. Jämför man med så långt tillbaka som 1990 har utlandsägandet i Göteborgsregionen sexfaldigats.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.