Konkurstrycket fortsatt högt i juli

5 augusti 2024

Efter två år av konkursökning varje månad, står juli för ytterligare en rekordmånad. Totalt försattes 684 aktiebolag i konkurs, en ökning med 14 procent jämfört med samma period förra året. Detta markerar högsta konkurssiffran för juli månad på över 30 år. Konkurstrycket i Sverige är fortsatt högt och en ljusning väntas först mot slutet av året. Störst ökning i juli har industri, bilhandlare och fastighetsbolag.

Bild: Unsplash
Bild: Unsplash

Läget fortsätter att vara tufft inom svensk ekonomi och lågkonjunkturen slår hårt under sommaren. Juli blev den 24:e månaden i rad med konkursökning. Hittills i år har totalt 6 191 aktiebolag gått i konkurs - det är lika många som under hela 2022. Jämfört med samma period förra året är ökningen 37 procent. Majoriteten av alla konkurser är små eller medelstora företag, även om fler större företag drabbas.

- Nu ser vi ytterligare en månad med högsta siffran sedan våra mätningar började på 90-talet. Tyvärr är det för tidigt att tala om någon vändning när konkurserna stigit uppåt varje månad i två år och det fortsatt är ett stålbad för många företag. Sommaren är en tuff period för flera branscher som kämpar med att överleva när verksamheten går på halvfart eller håller stängt under semestern. Vi hoppas kunna se ljuset i tunneln mot slutet av året, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Störst ökning för bilhandlare och fastighetsbolag

Under juli ökade konkurserna för bilhandlare med 91 procent och fastighetsbolag med 87 procent. Både branscherna ligger även i topp sett till största ökningen hittills i år. Industrisektorn hade den kraftigaste ökning på 133 procent under juli. Hotell- och restaurang ökade med nio procent. Positivt är att konkurserna inom detaljhandeln istället minskade med 13 procent denna månad. Sett till perioden januari till juli uppvisar dock samtliga branscher i Creditsafes statistik en uppgång.


Flera stora byggbolag i konkurs

Byggentreprenören Lillskär Produktion i Uppsala blev månadens största konkurs. Företaget har haft flera pågående projekt och rapporterar i senaste bokslutet en anmärkningsvärd omsättningsökning från 5 miljoner till 190 miljoner. Därefter kommer ytterligare en byggentreprenör, NOKON Byggnads i Vagnhärad, med en omsättning på 185 miljoner.

Totalt hade sex aktiebolag en omsättning över 100 miljoner, varav tre byggbolag, en sport- och friluftsbutik (Addnature), en bilhandlare samt ett åkeri.

Uppskjutna skatteskulder från anstånd

Nästan 16 procent av alla konkursade bolag denna månad hade ett skatteanstånd, med sammalagt 141 miljoner i skuldbelopp till Skatteverket. Störst skuld hade byggbolaget AB Häggmark & Söner, med 20 miljoner i uppskjutna skatteskulder.


Många drabbade anställda till följd av konkurs

Trots att konkurserna drabbar främst mindre aktiebolag så är antalet anställda som påverkas väldigt högt. Under juli drabbades 2 822 anställda när deras arbetsgivare gick i konkurs, det är 57 procent fler jämfört med förra året. Hittills i år har 21 000 arbetstillfällen gått förlorade på grund av konkurs, jämfört med 12 600 året innan.

Sett till storleken på de konkursade bolagen så var genomsnittliga omsättningen denna månad på 6,1 miljoner och medianomsättningen på 1,1 miljoner.

Nystartade företag klättrar uppåt

Under sommarmånaden juli startades 3 565 nya aktiebolag. Det är åtta procent fler än samma period förra året. Totalt finns idag 774 700 aktiebolag i Sverige.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.